Nyheter

Rullstol / 29 januari 2020

EM i rullstolshandboll till Sverige

Kristianstad Arena blir spelplats för det första officiella EM-slutspelet i rullstolshandboll i november 2020.

Europeiska Handbollförbundets exekutiva kommitté har utsett Sverige till arrangörsland för det kommande Europamästerskapet i rullstolshandboll. Det blir det första officiella europamästerskapet någonsin i grenen. Spelplats är Kristianstad Arena och Valjeviken är arrangör av mästerskapet.

– Det är mycket glädjande att Sverige har tilldelats europamästerskapet i rullstolshandboll. I svensk handbolls strategi 2021/2025 har vi ett tydligt fokus gällande bland annat handboll för alla hela livet och internationella arrangemang. Över hela Sverige arbetas det med att bredda handbollen för att göra sporten tillgänglig och omfatta fler samt att svensk handboll långsiktigt arbetar för att ta hem mästerskapsarrangemang till Sverige. Det här, det första, EM:et i rullstolshandboll är ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt inom handbollen med de här frågorna, säger Robert Wedberg, generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet.

– Med arrangörsskapet av Rullstolshandbolls EM 2020 fortsätter svensk handboll sin utveckling av arrangemang, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

– Valjeviken är stolt över att vara en av arrangörerna till det första officiella Europamästerskapet i rullstolshandboll. Tillsammans med Kristianstad Arena kommer vi att erbjuda ultimata förutsättningar för att detta ska ska bli ett bra mästerskap. Valjeviken erbjuder en fullt tillgänglig anläggning för boende, träning och mat och har erfarenhet sedan flera år att tillsammans med SHF arrangera träningsläger, kurser och inofficiella mästerskap för handboll, säger Daniel Unnerbäck, stiftelsechef på Valjeviken.

– Det känns fantastiskt att Kristianstad Arena får stå värd för ytterligare ett internationellt handbollsevenemang, denna gång tillsammans med den nya samverkanspartnern, stiftelsen Valjeviken. Vi är oroligt stolta över att det just är parahandbollens klass rullstolshandboll som kommer hit och spelar sitt först officiella EM i en arena som är anpassad för spelare, ledare och publik, säger Henrik Fröberg, vd, Kristianstad Arenabolag AB.

EM i rullstolshandboll avgörs 18–23 november 2020.

Som förberedelse inför att eventuellt utses som arrangörsland för EM var en svensk delegation med representant från SHF och Valjeviken på plats i Zagreb, Kroatien, i december 2019 under den inofficiella EM-turneringen Wheels on Fire. Sverige arrangerade också Wheels on Fire 2016, där det blev en bronspeng för Sverige och Julia Johansson (bilden) tog plats i turneringens All Star Team.

Matcherna i rullstolshandboll spelas 2 x 20 minuter, varje lag har fem utespelare plus målvakt. Lagen i rullstolshandboll ska vara mixade och minst tre kvinnor ska ingå i truppen. Minst en kvinna ska vara på banan under hela matchen.