Nyheter

Rullstol / 15 april 2020

Frida Johansson förbundskapten för rullstollslandslaget

Sverige har fått ett officiellt landslag i rullstolshandboll och till förbundskapten har Frida Johansson utsetts. 

– Jättehäftigt, en dröm som jag har haft länge, säger 31-åringen från Ronneby. 

För drygt två månader sedan stod det klart att det första VM- och EM-slutspelet i rullstolshandboll kommer att arrangeras i Kristianstad 20–22 november i år. Där kommer Sverige att delta och Frida Johansson, som de senaste åren arbetat med parasport och är verksam på Valjeviken, har av förbundsstyrelsen utnämnts till förbundskapten för det svenska laget.

– Jag har alltid brunnit för handboll, både som spelare och ledare, och är supertaggad inför den här uppgiften. Det tror jag spelarna har märkt också, säger hon.

Det som från början skulle bli ett EM har nu också gått VM-status. Internationella Handbollförbundet vill nämligen få in rullstolshandboll på Paralympics program till 2028 och minst två VM behöver arrangeras innan ansökan kan skickas in.

Till mångt och mycket är det samma regler i rullstollshandboll som i den traditionella handbollen, men två skillnader är antalet spelare och ribbhöjden. I rullstolshandboll är det fem i stället för sex utespelare och ribban är sänkt till 170 centimeter. Minst tre tjejer ska också finns i varje lag, varav minst en måste vara på planen.

Hur står sig Sverige i den internationella konkurrensen? 

– Det är en jättesvår fråga då vi inte har spelat någon turnering sedan 2016. Då kom vi trea i en nationsturnering, men det är svårt att veta hur många länder som har en kontinuerlig och bra verksamhet.

– I nationsturneringen i Zagreb förra året vann Kroatien över Portugal i en jämn och hård final och det är också de två stora länderna inom rullstolshandboll i dag. I Portugal finns det till och med en proffsliga där spelarna får betalt, så där ligger vi långt efter.

Vad är målsättningen inför mästerskapet i Kristianstad i november?

– Jag tycker att vi har en god chans att ta medalj, det är den målsättningen vi kommer att ha. Sedan får vi se hur förberedelserna blir, vad som händer i världen. Vi skulle haft ett läger ni i mars som blivit uppskjutet, men hoppas kunna träffas i sommar så fort det lättar upp efter coronan.

Text: Daniel Vandor
Foto: Peter Svensson