Nyheter

U-landslag / 13 augusti 2021

Andra raka segern i EM för U19-herrarna

Trots trötta kroppar efter premiärvinsten mot Ungern besegrade de svenska U19-herrarna Israel på fredagskvällen. Fem bollar skiljde lagen åt vid halvtidssignalen och 30 spelminuter senare visade resultattavlan 29–25 i blågul favör.

Redan dagen efter torsdagens holmgång mot Ungern var Sverige på jakt efter andra raka segern i U19-EM. I mötet med Israel var det till en början en tydlig skillnad mellan lagen när Sverige tog kommandot. Drygt tio minuter in i matchen gjorde Assar Kammenhed 8–3, vilket fick den israeliska bänken att begära timeout.

Även om Sverige tog sig upp i en ledning större än så, var det ändå just fem mål som skiljde när den första halvleken summerades med ställningen 16–11.

– Jag tycker vi gjorde det rätt bra i första halvlek där vi spelade runt på gänget, vilade spelare ibland i försvar och ibland i anfall för att hålla oss fräscha till andra i och med att det var match både i dag och i går, berättade förbundskapten Jesper Östlund angående sin matchcoachning.

Till den andra halvleken var det dock Israel som kom ut bäst. Den blågula ledningen krympte till två-tre bollars marginal, men hela vägen ikapp nådde motståndarna aldrig och Sverige fick med sig två poäng även från EM:s andra match.

– När vi hade femmålsledningen i paus så kändes det som att det var i underkant, men sedan fick vi en bedrövlig start på andra. De fick blodad tand och sedan var det jämnt hela vägen in. Deras målvakt var väldigt duktig där vi missade mycket och hade trötta huvuden och trötta kroppar på slutet.

– En vinst är en vinst och jag hade tagit det här resultatet på förhand. Man ska ha med sig att Israel är bättre än vad man tror, de är ingen c-nation som man kanske har i bakhuvudet när man hör att man ska möta dem. De hade några riktigt bra spelare. Vi ska ändå kunna göra det bättre och det var första perioden i andra halvlek som gjorde det tajt.

Efter att ha öppnat mästerskapet med match två dagar i följd, får Sverige lite välbehövlig vila under lördagen innan gruppspelet avslutas mot Spanien på söndag.

– Vi är superglada att vi vann och nu ska vi se till att ladda batterierna och vara fräscha till nästa match. Det vi gjorde i dag kommer inte räcka mot Spanien. Då kommer vi behöva göra det bättre, konstaterade förbundskaptenen när han blickade framåt.

ISRAEL–SVERIGE 25–29 (11–16)
Israel: Or Refael Levi 6, Or Refael Maman 5, Nadav Cohen 5, Roi Avraham Solomon 4, Shon Meir Solomon 2, Tom Leybov, Nevo Medina, Yiftah Dahan.
Sverige: Elliot Stenmalm 12, Robin Sanderhem 6, Julian Sjögren 3, Isak Larsson 3, Malte Celander 2, Assar Kammenhed 2, Oskar Davidsson.
Utvisningar, Israel: 7 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min + ett rött kort.
Domare: Sami Kinnari & Johan Skogberg, Finland.
Publik: 78 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).

U19-EM, HERRAR, GRUPP B

12 augusti:
Sverige–Ungern 36–35
Spanien–Israel 34–23
13 augusti:
Israel–Sverige 25–29
(20:30) Ungern–Spanien
15 augusti:
(18:30) Sverige–Spanien Livesändning
(20:30) Ungern–Israel
Tabell:
1) Sverige, 4 poäng, +5
2) Spanien, 2 poäng, 11
3) Ungern, 0 poäng, –1
4) Israel, 0 poäng, –15

Text: Erik Malmqvist
Foto: Uros Hocevar / Kolektiff Images