Björn Sätherström, senast assisterande tränare i storklubben Veszprem och i det ungerska herrlandslaget, har utsetts förbundskapten för det kommande landslaget med pojkar födda 2004 och 2005.

• • •

Nyligen presenterades Pontus Ward Wiklund som förbundskapten för flickor födda 2004 och 2005, nu är det klart att Björn Sätherström får samma roll för killarna i samma ålder.

37-åringen har tidigare varit assisterande tränare och utvecklingsansvarig i IFK Kristianstad, videoanalytiker i det svenska herrlandslaget och senast assisterande tränare i Veszprem och ungerska herrlandslaget. Nu kan han även skriva förbundskapten på sitt cv.

Redan nästa helg kommer han att finnas på plats i Uppsala för att följa finalspelet i USM, sedan drar arbetet igång på allvar i november när Sverigecupen för distriktslag spelas. Efter det ska spelare kallas till det första rikslägret i april.

– Det ska bli kul att komma till Uppsala för att bilda mig en första uppfattning om spelarna, sedan är jag fullt medveten om att det finns killar som inte kommer att spela där eller kanske inte heller i Sverigecupen, säger han.

Sätherström var även med under Dennis Sandbergs ledning när denne tog sig an uppdraget som förbundskapten för det som i dag är P19-landslaget (pojkar födda 2000 och 2001). Det laget vann U18-EM förra sommaren och har haft närmare 200 olika spelare på riksläger och träningsdagar.

– Det kommer att hända mycket hos de här spelarna de kommande åren. Vissa är redan väldigt långa och stora, andra har inte hunnit börja växa så jag kommer att jobba hårt för att vara uppdaterad och inte stänga några dörrar. Min filosofi är att vi ska ha ögonen på så många spelare som möjligt, så länge som möjligt.

Första landskamperna för Säterhström och hans landslag blir i samband med European Open i Göteborg sommaren 2021.

Text: Daniel Vandor
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

 , ,