fbpx

Nyheter

U-landslag / 8 augusti 2018

Derbyt mot Danmark rann Sverige ur händerna

I det skandinaviska VM-derbyt mellan Sverige och Danmark var de rödklädda det starkare laget. Den svenska förlusten skrevs till slut till 23–32.

• • •

Förbundskapten Niklas Harris var inte alls nöjd med hur hans lag skötte det defensiva spelet mot Danmark:

– En bedrövlig insats försvarsmässigt. Vi håller inte ihop det, spelar väldigt individuellt och har svårt att hjälpa varandra. Det är en kollektiv försvarskollaps, tros att det är just det kollektiva vi brukar vara bra på. Istället blir vi isolerade och ensamma, vilket innebär att vi försöker kompensera med att stöta och istället blir lurade, slår han fast.

Länge kändes det som att matchen mot Danmark följde samma manus som den igår mot Ungern, i alla fall målmässigt. Sverige var hela tiden några mål bakom Danmark i första halvlek utan att danskarna på något sätt dominerade matchbilden.
Skillnaden den här gången hette dock Anna Opstrup Kristensen, den danska målvakten som storspelade mot de svenska skyttarna.
– Hon fick pris som matchens bästa spelare och landade på över 50 procent, men vi gör henne bra också och bränner några hundraprocentiga lägen. Överlag tycker jag offensiven är bättre idag än mot Ungern igår, vi kommer till bra lägen och med lite mer normal utdelning skulle vi inte förlorat med mer än tre-fyra bollar, menar Niklas Harris.
12–16 i paus var inte på något sätt ointagligt för Sveriges U18-damer, men en väldigt olycklig första kvart av andra halvlek satte spiken i den svenska kistan. När Niklas Harris tog timeout efter 12.44 i andra halvlek hade Danmark gjort 7–3 på Sverige, ryckt ifrån till 23–15 totalt och därmed mer eller mindre avgjort matchen.
I slutet växte underlaget ytterligare för det svenska laget som nu får en dag spelledigt att slicka såren på, innan man hoppas ta VM:s första seger mot Chile på fredag.
– Det blir bra med en spelledig dag, och få göra en ordentlig träning. Jag misstänker att det blir mycket fokus på försvarsspelet, säger Harris.
Mot Danmark lös Nina Danos offensiv allra klarast, men förlusten gjorde såklart att hon inte fullt ut kunde njuta av sin insats.
– Vi är inte så dåliga som nio bollars marginal, men tyvärr försvann energin lite i början av andra halvlek när Danmark ryckte. Jag är nöjd med min första halvlek, där får jag till det, kliver på och sätter andra i lägen. Men i andra blir det som för resten av laget, energin försvinner i det kollektiva, säger Dano.
Är det du som ska leda det här laget offensivt, känner du?
– Jag får ju mycket ansvar och det blir en slags ledande roll i laget eftersom jag varit med från början och är en av de spelare som kan spelet bäst. Jag trivs med den rollen, men ger man energi vill man också få energi tillbaka.
Skönt med lite ledigt från matchandet imorgon?
– Ja det känns bra. Efter två förluster behöver vi rensa hjärnan och sedan på det med full kraft på fredag igen.
SVERIGE-DANMARK 23–32 (12–16)
Sverige: Nina Dano 8, Tova Alm 3, Cornelia Dahlström 3, Jackie Moreno 2, Isabelle Andersson 2, Lina Cardell 1, Emma Wahlström 1, Ebba Wallenberg 1, Malin Sandberg 1, Amanda Sjöstrand Hallman 1.
Danmark: Michaela Elsberg Möller 7, Anna Berger Wierzba 5, Camilla Faartoft 5, Frederikke Glavind Hedegaard 5, Emilie Bodholdt Steffensen 4, Sylvie Gamys 1, Emma Laursen 1, Anna Opstrup Kristensen 1, Christina Jakobsen Hansen 1, Andrea Hansen 1, Elma Halilcevic 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 minuter. Danmark: 1 x 2 minuter.
Publik: 150 (Hall Legionow).
SÅ FÖLJER DU U18-LANDSLAGET UNDER VM
• Samtliga matcher livestreamas på IHF.info samt på arrangörens hemsida.
• Referat med matchfakta och tränar- och spelarkommentarer publiceras på Handbollslandslaget.se kort efter matcherna.
• Bakom kulisserna-bilder publiceras löpande på Instagram.com/handbollslandslaget.
U18-VM I POLEN 7–19 AUGUSTI, GRUPP B
7 augusti: 
Danmark–Kroatien 29–21 (18–13)
Ungern–Sverige 29–24 (15–12) Referat
Egypten–Chile 12–23 (6–10)
8 augusti: 
Sverige–Danmark 23–32 (12–16)
Chile–Ungern 13–42 (6–20)
Kroatien–Egypten 31–24 (15–11)
10 augusti: 
Ungern–Kroatien (10.00)
Danmark–Egypten (12.00)
Sverige–Chile (14.00)
11 augusti: 
Danmark–Chile (16.00)
Egypten–Ungern (18.00)
Kroatien–Sverige (20.00)
13 augusti: 
Chile–Kroatien (10.00)
Egypten–Sverige (12.00)
Ungern–Danmark (14.00)
Livestreaming via IHF.info och arrangören.
ÖVRIGA GRUPPER
Grupp A: Brasilien, Angola, Slovakien, Tyskland, Rumänien, Polen
Grupp C: Kina, Nederländerna, Argentina, Norge, Ryssland, Japan
Grupp D: Tunisien, Kazakstan, Montenegro, Sydkorea, Frankrike, Spanien
Text: Marcus Löfström
Foto: IHF