fbpx

Nyheter

U-landslag / 11 augusti 2019

EM-silver för U17-damerna

Det svenska U17-landslaget på damsidan nådde inte hela vägen fram till guldmedaljerna trots en beundransvärd insats i EM i Slovenien. I finalen blev Ungern för andra gången i mästerskapet en för svår motståndare och det blev förlust 24–28.

• • •

Det var Ungern som stod för matchens första mål och tidigt lyckades de få en lucka på två, ibland tre, bollar ner till Sverige. Två mål i rad av Kaja Stojilkovic tog sedan Sverige närmare och efter 15 minuters spel var det bara ett mål som skiljde.
Upp jämsides kom laget dock inte. Istället ökade ungerskorna på igen och ledde med 13–9 när matchen nått halvvägs. Hanna Popaja levererade flera räddningar som kunnat ta blågult närmare igen, men med missade lägen i offensiven gick det inte.
– Vi kom till en del bra lägen men brände. De hade en målvakt som stod i vägen där jag inte vet om det var vi som gjorde henne bra eller om hon var bra, men hon gjorde mycket räddningar, sade förbundskapten Patrik Svarvén.
I början på andra fanns det indikationer på att pendeln var på väg att börja svänga. Blågult inledde bäst målmässigt, men ett par snabba kontringar från laget i rödvitt, med mål som följd, gjorde att den riktigt täta kontakten inte uppstod.
Att helt plötsligt behöva hämta upp sju bollar samtidigt som matchklockan hunnit ticka upp på 45 minuter var uppgiften laget ställdes inför. Sverige vägrade ge sig och med Stojilkovic tillsammans med Kajsa Lindberg Blohm i stor målform fanns ändå möjligheten. Fem raka fullträffar bakom den ungerska målvakten gjorde att matchen återigen levde i allra högsta grad. Det fanns dessutom nästan tio minuter kvar att jobba på, men i slutändan räckte det inte hela vägen.
– Det är väldigt tyst och det känns värdelöst just nu, berättade en nedstämd förbundskapten kort efter slutsignalen.
– Jag tycker tjejerna kämpade bra. Vi kom tillbaka flera gånger i matchen, inte så att vi ledde men vi kom nära. Spelarna höll huvudet högt hela tiden, men det räckte inte till. Vi hade väl för dålig taktik där vi inte fick upp det som vi hade önskat i försvaret. Vi lyckades inte förmedla det vi skulle utnyttja i vårt anfallsspel, men tjejerna gjorde det jättebra.
Ett imponerande mästerskap av det svenska U17-landslaget får därmed en tung avslutning i och med finalförlust med 24–28. Med blick på mästerskapet som helhet var förbundskapten Svarvén mycket stolt över sina spelare.
– Jag tycker att vi har gjort ett bra mästerskap. Vi ville såklart vinna och kom väldigt nära vårt mål. Som helhet har vi haft en väldigt bra resa där tjejerna gjort det bra tillsammans på banan, både anfalls- och försvarsmässigt.
– De har utvecklats som spelare under de här matcherna och bara blivit bättre och bättre. De har lärt sig att ta in analys på ett bra sätt och jag är ruskigt stolt över hur tjejerna har presterat under hela mästerskapet, sammanfattade Svarvén.
Sveriges insatser i EM gör att biljetten till U18-VM i Kina är säkrad. Noterbart är också att Tyra Axnér och Hanna Popaja tog plats i turneringens All star team som bästa vänsternia respektive målvakt.
UNGERN–SVERIGE 28–24 (13–9)
Ungern: Petra Koronczai 7, Johanna Farkas 5, Laura Kürthi 3, Anna Kukely 3, Mira Vamos 3, Luca Farago 2, Blanka Kajdon 2, Nikolett Horvath 1, Maja Merai 1, Viktoria Woth 1.
Sverige: Kaja Stojilkovic 9, Kajsa Lindberg Blohm 8, Charité Mumbongo 3, Ofelia Shoai Hallberg 2, Elsa Åsberg 1, Nina Koppang 1.
Utvisningar, Ungern: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Ozren Backovic & Mirko Palackovic, Slovenien.
Publik: 700 (Dvorana Zlatorog, Celje).
U17-EM, GRUPP A
1 augusti:
Norge–Sverige 19–31 Referat
Spanien–Kroatien 25–25
2 augusti:
Kroatien–Norge 27–39
Sverige–Spanien 34–23 Referat
4 augusti:
Norge–Spanien 26–22
Sverige–Kroatien 28–21 Referat
Sluttabell:
1) Sverige, 6 p, +30
2) Norge, 4 p, +4
3) Spanien, 1 p, –15
4) Kroatien, 1 p, –19
Alla resultat, tabeller och matchfakta
HUVUDRUNDA, GRUPP 1
1 augusti:
Sverige–Norge 31–19 Referat
2 augusti: 
Ungern–Österrike 33–23
6 augusti: 
Norge–Österrike 30–27
Sverige–Ungern 22–26 Referat
7 augusti: 
Österrike–Sverige 21–35 Referat
Ungern–Norge 28–27
Tabell: 
1) Ungern, 6 p, +15
2) Sverige, 4 p, +22
3) Norge, 2 p, –10
4) Österrike, 0 p, –27
SEMIFINALER
9 augusti: 
Ungern–Danmark 25–21
Frankrike–Sverige 19–20 Referat
FINAL
11 augusti:
Ungern–Sverige 28–24
SLUTSTÄLLNING
1) Ungern
2) Sverige
3) Frankrike
4) Danmark
5) Ryssland
6) Norge
7) Tyskland
8) Österrike
9) Montenegro
10) Slovenien
11) Rumänien
12) Slovakien
13) Portugal
14) Kroatien
15) Nederländerna
16) Spanien
ALL STAR TEAM
Målvakt: Hanna Popaja, Sverige

Vänstersex: Ida Trolle Handreck, Danmark
Vänsternio: Tyra Axnér, Sverige
Mittsex: Sarah Bouktit, Frankrike
Högersex: Laura Kuerthi, Ungern
Mittnio: Léna Grandveau, Frankrike
Högernio: Julia Baeva, Ryssland
MVP: Blanka Kajdon, Ungern
Skyttedrottning: Katarina Pandza, Österrike (66)
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF