Nyheter

U-landslag / 25 juni 2022

Enkel gruppseger för U20-damerna

Sveriges U20-landslag har fått en drömstart på VM i Slovenien. Genom tre raka segrar mot Tunisien, Guinea och Iran går man vidare till huvudrundan med full pott.

– Vi visste att vi skulle få en rätt så mjuk start på turneringen. Vi har kunnat disponera våra krafter väl, sammanfattar förbundskapten Jesper Östlund. 

Med stora segermarginaler har Sverige övertygat i gruppspelet i U20-VM. Tunisien, Guinea och Iran hade ingenting att sätta emot den blågula lagmaskinen.

– Vi har varit det bättre laget rätt klart i alla tre matcher. Det har inte varit något vidare motstånd. Vi visste att vi skulle få en rätt så mjuk start på turneringen. Vi har kunnat disponera våra krafter väl, berättar förbundskapten Jesper Östlund.

Hanna Popaja, Anna Mossberg och Agnes Åseskog har delat på målvaktspositionen och presterat väl. Den sistnämnda anslöt till laget inför lördagens match mot Iran, efter att ha missat de första två matcherna till följd av sjukdom.

Till huvudrundan ansluter dessutom Tyra Schjött, som likt Åseskog lämnades på hemmaplan efter sjukdomssymptom i tisdags.

– Inför söndagens första match i huvudrundan har vi alla på plats. Vi känner oss pigga och fräscha, fortsätter Östlund.

I huvudrundan ställs Sverige mot två av följande motstånd: Japan, Slovakien samt Nederländerna. Än är det inte klart vilka som går vidare från grupp A.

– Vi ska titta på avslutningen i grupp A senare ikväll, berättar Östlund.

Hur ser du på era chanser att sluta topp två i huvudrundan och gå vidare till kvartsfinal?

– Jag tycker vi har goda chanser i och med att vi får med oss två poäng från gruppspelet. Det är min absoluta förhoppning att vi löser avancemang.

Avslutningsvis hälsar Östlund att alla svenska spelare har varit involverade i spelet.

– Alla har dragit sitt strå till stacken vilket är kul att se. Det är roligt att vi har en sådan bred trupp med många duktiga spelare.

Huvudrundan för Sverige inleds på söndag med match mot Japan och avslutas på tisdag när de möter Nederländerna. De två bästa lagen i gruppen går vidare till kvartsfinal.

U20-VM I SLOVENIEN

Gruppspel, grupp B:
22 juni, 16.30: Sverige–Qatar 32–25 (15–12)
Svenska målskyttar: Charité Mumbungo 7, Clara Petersson Bergsten 5, Tyra Axnér 5, Johanna Östblom 3, Ofelia Shoai Hallberg 3, Jennifer Johansson 2, Thea Blomst 2, Emma Nuhanovic 2, Hanna Wedenby, Elin Åkesson, Kajsa Lindberg Blohm.
23 juni, 16.30: Guinea–Sverige 14–43 (7–17)
Johanna Östblom 7, Elin Leissner 6, Ofelia Shoai Hallberg 6, Tyra Axnér 5, Charité Mumbongo 5, Hanna Wedenby 4, Clara Petersson Bergsten 4, Jennifer Johansson 2, Thea Blomst 2, Emma Nuhanovic,, Elin Heikka.
25 juni, 16.30: Sverige–Iran 33–15 (15–7)
Clara Petersson Bergsten 7, Hanna Wedenby 5, Jennifer Johansson 5, Elin Åkesson 4, Ofelia Shoai Hallberg 3, Emma Nuhanovic 3, Kajsa Lindberg Blohm 3, Elin Leissner 2, Elin Heikka.

Huvudrunda, grupp 1:
26 juni, 20.30: Sverige–Japan
28 juni, 14.30: Nederländerna–Sverige

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: IHF