Nyheter

U-landslag / 4 november 2021

Förlust i första landskampen för U17-herrarna

En bit in i den andra halvleken hade de svenska U17-herrarna övertaget mot Spanien, men det blev till slut förlust i deras första landskamp. Slutresultatet i Ciudad Real skrevs till 29–22.

De svenska U17-herrarna befinner sig i Spanien den här veckan för deltagande i Scandiberico Tournament. Torsdagskvällens match mot värdnationen utgjorde inte enbart lagets första match i turneringen, utan även den första landskampen överhuvudtaget för årskullen född 2004 på herrsidan.

I en utvisningstät första halva av matchen var det Spanien som nätade två gånger om innan Albin Hägglund Junler ordnade första blågula målet i den sjätte matchminuten. Annars var det relativt snålt med bollar i nät åt båda håll, där målvakt Emil Holmberg Schatzl utmärkte sig med bland annat två straffräddningar.

– Det kändes bra att få en sådan start och då kändes det verkligen som att man var inne i det. Det blev en lättnad och gjorde att man kunde få ett lugn resten av matchen, kommenterade Holmberg Schatzl.

Med fem minuter kvar till halvtidssignalen tog sig Sverige upp i ledning för första gången när 9–8 sattes dit i numerärt överläge. Svensk uddamålsledning skulle även gälla efter 30 minuters spel med ställningen 11–10.

Inledningen på den andra halvleken var en intensiv sådan där Sverige gick tre bollar upp. Spanjorerna begärde då timeout och fick effekt genom två reduceringar och en kvittering. När även ett spanskt ledningsmål blev realitet var det Sveriges tur att samla gruppen.

– Vi fick en jättebra start på andra halvlek och ledde med 16–13, men sedan fick de ett momentum och flyt i sitt spel. Samtidigt brände vi lite lägen, vilket också gjorde att vi fick en lite osäkerhet i försvarsspelet, sade förbundskapten Björn Sätherström.

Hemmalaget bevarade sedan kontrollen och arbetade sig systematiskt fram till ett allt tryggare läge. I slutändan skiljde det sju bollar mellan lagen när Sverige förlorade med 22–29.

– Det här var vår första landskamp och det var mot Spanien i Spanien så det är såklart tufft, men alla spelare var inne på banan och fick känna på hetluften. Det känns som vi har något bra på gång, menade förbundskaptenen.

Mindre än 24 timmar efter slutsignalen väntar landskamp nummer två när det är dags att ställas mot Norge. Sätherström har klart för sig vad som gäller mot grannlandet:

– Vi ska fortsätta på vår inslagna bana och fortsätta ha en god stämning i truppen. Såklart är vi inte nöjda över att förlora, man vill alltid vinna varje match, men nu gäller det att gå hem och försöka rätta till det som behöver göras på den korta tiden vi har inför i morgon.

Även Holmberg Schatzl hävdar att laget kommer klara av att hinna ladda om på ett bra sätt.

– Jag tror vi kommer lösa det ganska bra. Vi möter Norge i morgon och det är nog den matchen jag har sett fram emot allra mest.

SPANIEN–SVERIGE 29–22 (10–11)
Spanien: 
Pablo Herrero Polvorosa 5, Djordje Cikusa Jelicic 4, Victor Romero Holguin 4, Xavier Gonzalez Unciti 4, Ezequiel Conde Alcaraz 3, Ferran Castillo Oliveras 2, Ian Barrufet Torrebejano 2, Petar Cikusa Jelicic 2, Marko Ojeda Franeta, Javier Carrion Ortiz, Josu Arzoz Azofra.
Sverige: Linus Gustavsson 5, Alexander Rolandsson 3, Jonathan Andersson 3, Isaac Biel Nilsen 2, Love Sundewall 2, Emil Douglas Andersson, Isak Hasanic Holmgren, Olle Gransten, Isak Borg, Albin Hägglund Junler, Rasmus Thomsen, Marcus Björkman.
Utvisningar, Spanien: 4 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Jorge Rodriguez Pacheco & Alejandro Nuñez Camacho, Spanien.
Publik: – (Quijote Arena, Ciudad Real, Spanien).

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U17-HERRAR

4 november:
Norge–Portugal 29–27
Spanien–Sverige 29–22
5 november:
(17:30) Sverige–Norge Livesändning
Spanien–Portugal
6 november:
(17:30) Portugal–Sverige Livesändning
Spanien–Norge
Tabell:
1) Spanien, 2 poäng, +7
2) Norge, 2 poäng, +2
3) Portugal, 0 poäng, –2
4) Sverige, 0 poäng, –7

Text: Erik Malmqvist
Foto: Bildbyrån