fbpx

Nyheter

U-landslag / 17 juli 2019

Första poängen inspelade i U19-EM

Sverige tog första segern i U19-EM på damsidan efter seger med 32–23 mot Österrike.
– Äntligen, det är mycket skönare när man vinner, sade en glad förbundskapten Joel Tulldahl efter de första säkrade poängen i mästerskapet.

• • •

Efter matcher där utvecklingen gått åt rätt riktning men där jämnheten saknats, var det på onsdagen äntligen dags för U19-landslaget att hitta helt rätt. Förvisso inledde Österrike med att göra matchens två första mål, men Maja Fredén skickade bestämt in reduceringen på straff. Kvitteringen ordnade sedan Lina Cardell och förhindrade på så sätt underläget från att växa och bli långvarigt vilket varit fallet tidigare.
Jämfört med de senaste matcherna skulle starten även bli betydligt målrikare. Redan efter 15 minuters spel hade målfabrikationen nått samma nivåer som hela den första halvleken senast mot Montenegro. Vid den tidsmarkeringen ordnade även Sverige sitt ledningsmål i matchen genom Moa Boqvist, som senare utsågs till matchens bästa spelare. En god svensk period låg i luften och så skulle det även bli. Missade österrikiska straffkast, bra svenskt försvarsspel och gott tryck i offensiven gjorde att blågult kunde springa ifrån till en femmålsledning. I paus visade resultattavlan i Györ 17–12 med fördel Sverige.
– I dag var det längre perioder där vi spelade på det sättet vi vill och gör det vi kommer överens om. Då fick vi mer flyt framåt och fick träff bakåt vilket gjorde att vi kunde kontra, få lite lätta mål och så gled vi ifrån, sade förbundskapten Joel Tulldahl och kom in på den mentala biten som släppte i ledning.
– Efter ett tag låg vi några mål före och kunde spela på ett annat sätt än tidigare. Stressnivån var i rätt anspänning, vilket gjorde att vi kunde spela ut och tro på det lite mer.
Halvtidspausen förstörde inte den positiva svenska rytmen. Laget fortsatte att kliva ifrån motståndet och övertaget växte till åtta mål innan halvleken ens pågått i tio minuter. Detta fick motståndarna att tänka om. Deras defensiv justerades tydligt om till att ta kliv uppåt i banan, men då lyckades Tulldahls spelare allt som oftast hitta luckorna som uppstod.
– De förändrade lite i sitt anfalls- och försvarsspel. Då ökade stressnivåerna lite igen men vi lugnade ner det i timeouten. Bakåt stod vi bra i den perioden så de kom inte närmare ändå och sedan hittade vi rätt i anfallsspelet igen.
Som förbundskaptenen är inne på, kom Österrike aningen närmare till en början men bufferten som byggts upp var betryggande. Efter ett tag sjönk Österrike tillbaka igen och Sverige kunde öka på ytterligare. Till slut blev det seger med hela 32–23.
De två poängen som laget nu tar med sig innebär inte jättemycket för fortsättningen, men att komma ifrån den här matchen som segrare är förstås en skön känsla.
– Det betyder mycket för oss. Vi visade att vi vill prestera bra handboll, få till vårt spel och förbättra oss. För vår del var matchen viktig ur många aspekter även om det inte var viktigt poängmässigt.
– Skönt att ta vinsten och det ger mer självförtroende in på kontot.
SVERIGE–ÖSTERRIKE 32–23 (17–12)
Sverige:
 Moa Boqvist 7, Jackie Moreno 4, Elma Örtemark 4, Lina Cardell 3, Maja Fredén 3, Malin Sandberg 3, Ida Eriksson 2, Wilma Schelin 2, Ebba Wallenberg 2, Louise Rundcrantz 1, Cajsa Sällström 1.
Österrike: Nina Neidhart 5, Adriana Marksteiner 4, Sarah Draguljic 3, Lea Kofler 3, Johanna Reichert 3, Klara Schlegel 3, Isabel Dramac 2.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Österrike: 3 x 2 min.
Domare: Doru Manea & Radu Iliescu, Rumänien.
Publik: 100 (Audi Györ Arena).
U19-EM, GRUPP D
11 juli:
Norge–Sverige 33–16 Referat
Rumänien–Portugal 28–26
12 juli:
Portugal–Norge 27–30
Sverige–Rumänien 20–30 Referat
14 juli:
Norge–Rumänien 30–25
Sverige–Portugal 19–24 Referat
Tabell:
1) Norge, 6 p, +26
2) Rumänien, 4 p, +7
3) Portugal, 2 p, 0
4) Sverige, 0 p, –33
MELLANRUNDAN, GRUPP 2
14 juli:

Portugal–Sverige 24–19
Österrike–Montenegro 23–18
16 juli:
Montenegro–Sverige 20–19 Referat
Österrike–Portugal 28–24
17 juli:
Sverige–Österrike 32–23
Portugal–Montenegro (16.30)
Tabell: 
1) Österrike, 4 p, 0
2) Sverige, 2 p, +3
3) Portugal, 2 p, +1
4) Montenegro, 2 p, –4
19–20 juli: Placeringsmatcher (9–16)
Matcher, tabeller och resultat
Livestreaming
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF