Nyheter

U-landslag / 22 december 2021

Kalmar står värd för Scandinavian Open

10–12 juni spelar de svenska U20-damerna sina sista hemmalandskamper innan de övergår till seniorverksamheten. Förutom Sverige deltar Norge, Danmark och Nederländerna i Scandinavian Open Championship i Kalmar.

– Vi ställs mot riktigt vasst motstånd inför VM som drar igång i Slovenien en dryg vecka senare, säger förbundskaptenen Jesper Östlund. 

Efter silvret i U17-EM 2019 och semifinalplatsen i U19-EM i somras är det kommande sommar dags för det sista mästerskapet för damspelarna födda 2002 och 2003. U20-VM avgörs i slovenska Celje 22 juni–3 juli.

I förberedelserna för mästerskapet kommer Sverige, som leds av förbundskaptenen Jesper Östlund, att ladda i Kalmar där Norge, Danmark och Nederländerna står för motståndet i Scandinavian Open Championship.

– De här fyra länderna är alla med i den yttersta världseliten på seniorsidan, vilket vi sett i de senaste mästerskapen. De hade inte varit där utan fungerande ungdomsverksamheter, så det är hög klass på den här turneringen och det blir en riktig värdemätare för oss inför vårt sista mästerskap på ungdomssidan, säger Östlund.

Matcherna den 10–12 juni kommer att spelas i Kifab Arena som stod klar för två år sedan.

– Vi har de senaste åren arbetat hårt för att utveckla våra arrangemang även på ungdomssidan och därför känns det väldigt kul att komma till Kalmar som under en lång tid visat stort intresse för att få dit våra landslag. Det är också viktigt att med en bred geografisk spridning för att öka intresset för svensk handboll, säger Tobias Frejfors, projektledare för evenemang och landskamper på Svenska Handbollslandslaget AB.

Magnus Carlsholm, klubbchef i arrangerande KFUM Kalmar HK:

– Det är nästan 25 år sen det spelades landslagshandboll i Kalmar, så det är fantastiskt inspirerande att få bjuda alla kalmariter på några av morgondagens världsstjärnor och skapa drömmar för våra ungdomsspelare.

Marcus Larsson, projektledare för idrottsturism på Destination Kalmar, ser också fram emot sommarens turnering:

– Jag är mycket glad att Kalmar förlänger idrottsåret genom ett internationellt evenemang och samtidigt får möjligheten att visa upp framtidens handbollsstjärnor i toppmoderna Kifab Arena, särskilt efter detta nyss avslutade och fartfyllda VM-slutspelet som återigen visade vilket starkt handbollsfäste vi har här i Skandinavien.

Text: Daniel Vandor / Foto: EHF