U-landslag / 11 augusti 2021

Klasskillnad när U17-damerna besegrade Österrike

Ambitionerna om att nå niondeplatsen i U17-EM är fortsatt vid liv efter att Sverige vunnit stort mot Österrike på onsdagseftermiddagen. Sju bollar skiljde till slut lagen åt, med 26–19 på resultattavlan efter 60 minuters spel.

Precis som i mötet med Schweiz senast påverkades den svenska truppen av magsjukebesvär även mot Österrike där flera spelare inte var kuranta. Den här gången skulle det dock gå bättre spel- och resultatmässigt där Elise Lönnegren gjorde mötets två första mål på likartade sätt där hon inte lät någon stå i vägen för hennes genombrott. Även 3–0 skulle bli verklighet innan bollen för första gången hittade förbi Noa Rots mellan de svenska stolparna.

Som mest var det blågula övertaget i den första halvleken åtta mål stort och laget gick till halvtidsvila med stabila 13–8.

– Vi fick en bra start och det blir bra när vi håller oss till rätt saker. Sista kvarten i första halvlek gjorde vi dock inte alls det och då kom de ikapp, sade förbundskapten Pontus Ward Wiklund.

Den andra halvleken var inledningsvis jämn, men när österrikiskorna drabbades av en tvåminutersutvisning ryckte Sverige åt sig en större ledning igen. 3–0 i det numerära överläget efter mål av Emma Mihailovic, Isabel van Kerkvoorde och Perla Rainey Malmberg gav åter en buffert på åtta bollar med kvarten kvar att spela.

Siffrorna hade kunnat vara ännu större i det skedet, men i slutändan fick Sverige nöja sig med 26–19 som slutresultat.

– I andra började vi lite halvdant innan vi gjorde det bra igen. Sedan avslutade vi på samma sätt som i första, men då var matchen redan klar, sammanfattade Ward Wiklund halvlek nummer två.

– Individuellt är vi mycket bättre än dem och ska vinna stort.

Resultatet innebär att de svenska U17-damerna placerar sig på andra plats i det andra gruppspelet och tävlar således fortsatt om niondeplatsen i mästerskapet. Portugal står för motståndet när EM fortsätter på fredag.

– Hittills har vi sett en halvlek som de spelade mot Frankrike, så nu får vi grotta ner oss inför det. Vi ska försöka ta den matchen så att vi fortsatt kan spela om niondeplatsen.

SVERIGE–ÖSTERRIKE 26–19 (13–8)
Sverige: Emma Mihailovic 8, Elise Lönnegren 4, Stella Huselius 4, Alice Salmi 2, Ellie Hammarström 2, Natalie Hübbert 2, Perla Rainey Malmberg 2, Isabel van Kerkvoorde, Cassandra Värja.
Österrike: Viktoria Polanszky 5, Santina Sabtnig 4, Alina Dotzler 3, Hannah Hafenscher 2, Marie Prokop 2, Daniela Weber, Ines Mustedanagic, Lina Kovacs.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Österrike: 6 x 2 min.
Domare: Konstantin Ershov & Anton Pavliukov, Ryssland.
Publik: 50 (Verde Complex, Podgorica, Montenegro).