fbpx

Nyheter

U-landslag / 8 juli 2021

Mer att hämta trots seger med åtta bollar

Sverige ryckte åt sig en åttamålsledning i lagets öppningsmatch i U19-EM och höll sedan hårt i den. Slutresultatet skrevs till 37–29 där de flesta spelarna tog plats i målprotokollet.

På förhand var Sverige lite osäkra på vad Slovakien skulle bjuda på för typ av motstånd. Mycket av fokuset inför matchen hade därför legat på dem själva och tidigt visade laget prov på både hög kapacitet och tydlig bredd i spelartruppen.

Efter sex minuters spel stod det 3–3, men fyra raka blågula mål därefter ledde fram till att den slovakiske coachen kände sig tvungen att lägga fram timeout-kortet. Sverige saktade inte ner för det och stod på tjugo gjorda mål, fördelat över elva spelare, efter halva matchen.

– Jag tycker att det var lite nervöst i dag men vi började väldigt bra. Vi lyckades ganska bra med det vi hade pratat om innan. Tjejerna hade en bra attityd och spelade ganska enkelt, menade förbundskapten Patrik Svarvén.

I inledningen på halvlek nummer två var det Slovakien som fick bäst utdelning och det dröjde fem minuter innan Hanna Wedenby kunde göra Sveriges första mål efter paus.

– I andra halvlek tycker jag att vi tappade koncentrationen lite. Det var inte så stora fel men vi gjorde det inte fullt ut då.

Särskilt orolig över att på allvar släppa in motståndarna i matchen var förbundskaptenen dock inte.

– Jag var aldrig oroad över segern men vi vill vinna varje situation och varje närkamp, så jag var mer frustrerad över att vi inte kunde hålla ihop det.

Sverige hittade dock rätt igen och återställde ledningen på åtta bollar. Fastställandet av slutresultatet stod sedan Clara Petersson Bergsten för när hon gjorde 37–29.

– Såklart är vi nöjda över att vi vinner matchen, men det var över 35 grader varmt och det tar fokus och energi. Det är dock samma för motståndarna.

– Som helhet är jag nöjd i dag men vi måste spela 60 minuter på hög nivå framöver, sammanfattade Svarvén som nu riktar blicken mot söndag och den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland.

SVERIGE–SLOVAKIEN 37–29 (20–12)
Sverige: Tyra Axnér 6, Clara Petersson Bergsten 4, Jennifer Johansson 4, Thea Blomst 4, Johanna Östblom 3, Elsa Åsberg 3, Ofelia Shoai Hallberg 3, Hanna Wedenby 3, Charité Mumbongo 3, Emma Nuhanovic 3, Kajsa Lindberg Blohm 1.
Slovakien: Barbora Lancz 8, Olivia Scípová 6, Petra Palova 3, Monika Penzes 3, Klara Paulinyova 2, Viktoria Györiova 2, Alena Dvorscáková 1, Barbora Polievkova 1, Valéria Dulinová 1, Sara Erika Zsakovics 1, Diana Mária Vargová 1.
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 min + ett rött kort. Slovakien: 4 x 2 min.
Domare: Marina Duplii & Olena Pobedrina, Ukraina.
Publik: 200 (Golovec Arena, Celje, Slovenien).

U19-EM, DAMER, GRUPP B

8 juli:
Sverige–Slovakien 37–29
9 juli:
15:00 Slovakien–Ryssland
11 juli:
15:00 Sverige–Ryssland
Tabell:
1) Sverige, 4 poäng, +18
2) Ryssland, 2 poäng, +10
3) Slovakien, 2 poäng, +2
4) Portugal, 0 poäng, -30 (Återbud på grund av covid-utbrott i spelartruppen)

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF