Nyheter

U-landslag / 2 juli 2019

Ny seger för U17-herrarna

Efter måndagens dubbla vinster var det endast en match som stod på tisdagens program. För motståndet stod Luxemburg och återigen fick vi se Sverige säkra en komfortabel vinst.

• • •

Det var Luxemburg som tog ledningen med 1–0 och det var märkbart hur inspirerade de såg ut vara inledningsvis med mycket kommunikation. Ett kantavslut från vänster signerat Julian Sjögren såg till att Sverige kunde kvittera till 1–1 efter fyra minuters spel och därefter hamnade laget aldrig i något underläge igen. Innan dess hade dessutom flera fina lägen öppnat upp sig men antingen stod Luxemburgs Charel Kirtz i vägen eller så var siktet inte helt rätt inställt med ett antal skott tätt utanför och några som fick ribban att gunga.
– Vi kom till bra lägen och hade bra spel, men den sista lilla touchen satt inte riktigt. Små detaljer avgör om det blir mål eller inte, sade Elias Hall som under turneringen bland annat har utmärkt sig som en säker straffskytt.
– Sedan släppte det och resultatet rann i väg som vi hade förväntat oss.
Ledningen skulle alltså bli Sveriges och det var Felix Möller som ordnade det efter en läcker framspelning in på linjen från Filip Eriksson. Att Möller har en förmåga att suga åt sig bollen och skapa sig tillräckligt med svängrum för att även sätta dit bollen fick vi verkligen se prov på denna eftermiddag i Valhalla.
Det karakteristiska kontringsspelet början sedan visa upp sig och det gjorde att Sverige kunde börja bygga upp en mer kontrollerad ledning. I halvleken som slutade 14–6 med fördel blågult, fick publiken även se målvakten Love Olind Grudens första landslagsmål. Han var kvick med att notera hur Luxemburg inte hann få in målvakten igen och då slog han till från eget område.
Inte mycket tydde på att Sverige skulle bjuda in Luxemburg i matchen igen och så blev det inte heller. Laget fortsatte dryga ut ledningen och kunde slutligen segra med siffrorna 27–13 på resultattavlan.
– Utefter förutsättningarna tycker jag ändå att vi hanterar det bra. Vi spelade 50 minuter och stod nog i försvar i 40 av dem. Det var långa anfall från dem och det kändes som att armen var uppe i vartenda anfall de hade, sade förbundskapten Tomas Axnér kort efter slutsignalen.
Han fortsatte sedan att utveckla sina tankar när det gäller hur man ska prestera mot motstånd av Luxemburgs kaliber och turneringens fortsättning.
– Jag tycker att bästa sättet att möta sådana lag är att försöka göra sitt bästa så att de får se var ribban ligger. Jag förväntar mig inte att alla spelare ska vara supermotiverade när motståndet är som det är.
– Vi har en liknande match i morgon när vi ska möta Storbritannien, de förlorade med 16 mot Luxemburg så det blir också en sån match. Sen blir det en gruppfinal mot Tjeckien i morgon kväll och det är där vi måste upp i en hög nivå. Där kommer vi behöva prestera.
SVERIGE–LUXEMBURG 27–13 (14–6)
Sverige: Julian Sjögren 7, Oskar Davidsson 5, Felix Möller 5, Filip Eriksson 3, Anton Celander 2, Axel Skoog 2, Elias Hall 1, Love Olind Gruden 1, Erik Pedersen 1.
Luxemburg: Noah Bonnefoux 4, Luca Kremer 3, Luka Steffen 2, Felix Bei 1, Haris Hodzic 1, Florian Jung 1, Pol Kirsch 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Luxemburg: 3 x 2 min.
Domare: Ivo Gjorgievski & Igor Naumovski, Nordmakedonien.
Publik: 460 (Valhalla, Göteborg).
EUROPEAN OPEN, U17, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21
Tjeckien–Storbritannien 44–8
Ryssland–Luxemburg 23–14
Sverige–Schweiz 29–13
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien 19–26
Schweiz–Storbritannien 33–11
Sverige–Luxemburg 27–13
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien (13.30)
Ryssland–Schweiz (13.45)
Sverige–Storbritannien (14.00)
Ryssland–Storbritannien (19.30)
Luxemburg–Schweiz (19.45)
4–5 juli:Placeringsmatcher
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Olof Lidh/ISP