Nyheter

U-landslag / 5 augusti 2021

Nystart för U19-herrarna i SOC

Nästan två år efter senaste landskampen tar sig U19-herrarna på sig de svenska landslagströjorna igen. Den här helgen gör de upp med Danmark, Norge och Färöarna i Scandinavian Open Championship när förberedelserna inför EM fortsätter.

– Det här är jätteviktiga matcher inför avresan och jag tror att vi kommer få många svar, säger förbundskapten Jesper Östlund inför de tre matcherna.

En hel del har hunnit ske sedan senast spelarna som är födda 2002 och 2003 representerade Sverige. I deras första landskamper var Tomas Axnér huvudansvarig, men sedan han tog över förbundskaptensjobbet för damlandslaget är det numer hans före detta assisterande, Jesper Östlund, som leder U19-herrarna.

– Det här känns absolut som en nystart. Det är nästan två år sedan vi spelade senast och spelmässigt har vi bland annat ändrat om lite i vårt försvarsspel sett till vilka avtal vi ska använda oss av. Vi har också med lite nya spelare som inte gjort landskamper tidigare, så det ser lite annorlunda ut än senast, berättar Östlund.

En större spelargrupp samlades i början av juli för ett tvådagarsläger där den slutgiltiga truppen till Scandinavian Open Championship och EM tog form.

– I det läget hade vi inte tagit ut mästerskapstruppen än, så vi fick se killarna på fyra handbollspass och kände att vi kunde göra en rättvis uttagning. Vi började också kolla på vårt spel i hur vi vill hantera både försvar och anfall, även om de små detaljerna fått vänta fram till nu.

De sista förberedelserna inför europamästerskapet i Kroatien (12–22 augusti) genomförs i Lund där Sverige är en av fyra nationer som deltar i SOC den här veckan.

– Dels hoppas jag få se vad vi behöver arbeta mer med och vad som redan funkar. På förhand tror jag att vi kommer stå oss väldigt starkt i anfallsspelet och att det är det defensiva som vi kommer behöva arbeta med för att kunna göra ett så bra resultat som möjligt när vi åker iväg sen.

Första matchen i SOC spelas på fredagskvällen där Danmark står för motståndet.

– Man är förväntansfull och det ska bli väldigt roligt att spela match igen. Att få mäta sig med andra länder känns inspirerande, sen är det svårt att vet var vi står i nuläget även om vi vet att råmaterialet finns i truppen.

– Danmark har vi inte sett spela nån gång tidigare. Vi har bara koll på nån enskild spelare som spelat i danska ligan, men annars är det ett tomt blad för oss. När det kommer till Norge och Färöarna så har vi bättre koll.

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

6 augusti:
(17:00) Färöarna–Norge
(19:00) Sverige–Danmark Livesändning
7 augusti:
(16:00) Danmark–Norge
(18:00) Sverige–Färöarna Livesändning
8 augusti:
(10:00) Färöarna–Danmark
(12:00) Sverige–Norge Livesändning

Text: Erik Malmqvist
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån