fbpx

Nyheter

U-landslag / 14 juli 2021

Semifinal nästa för U19-damerna

Trots förlust med 24–25 mot Danmark är Sverige kvalificerade för semifinal i U19-EM i slovenska Celje.

– Det är fruktansvärt tråkigt att förlora men semifinalplatsen är den bästa trösten man kan få, sade förbundskapten Patrik Svarvén efteråt.

De svenska U19-damerna hade öppnat EM i Slovenien felfritt med fyra vinster på fyra spelade matcher inför onsdagskvällens avslutande omgång av huvudrundan. Väl där ställdes Sverige mot välbekant motstånd i form av Danmark i ett möte som till slut blev en rysare.

Den första halvleken tillhörde till stora delar Danmark som där och då kopplade ett visst grepp. Med två mål i följd stod förvisso Emma Nuhanovic för en tidig blågul vändning, men efter tio minuters spel hade danskorna etablerat ett övertag som störst växte till sju måls marginal.

– Jag tycker ändå att vi spelade ganska bra, men det som hände var att vi hade en del tekniska fel med fyra eller fem bortdömda på grund av övertramp och slarv. Det var dock inte så att domsluten var fel, utan vi gjorde inte jobbet korrekt och då blev det underläge med stora siffror, kommenterade Patrik Svarvén angående matchinledningen.

– Vi försökte hålla oss lugna i situationen och inför matchen hade vi pratat om att det skulle bli en tuff match. Samtidigt visste vi om att vi kunde klara av att jobba ikapp.

Och jobba ikapp var precis vad det svenska U19-landslaget gjorde. Vid halvtidssignalen visade resultattavlan i Celje 12–15.

– I omklädningsrummet i paus var det mycket energi men också väldigt sansat där vi diskuterade vad vi behövde göra. Vi gick igenom moment för moment vad vi behövde förändra, men det var inga stora grejer den här gången utan mer små förändringar som skulle göra stora skillnader.

Även de två första målen efter paus var blågula, vilket betydde att en kvittering helt plötsligt låg i luften. Chans efter chans dök upp åt båda håll, men ställningen på 16–17 förblev intakt i över sex minuter innan lagkapten Thea Blomst tog Sverige upp jämsides igen.

– Det var otroligt skönt att få sätta dit den, berättade kvitteringsskytten efter matchen.

– Då var det match igen och vi fick ny energi som gjorde att det bara var att köra på.

Med knappt tio minuter kvar på matchklockan gick Danmark två bollar upp igen, men Sverige gav sig inte den gången heller och kom återigen tillbaka. Vanja Andersson kvitterade sent, men Danmarks slutgiltiga segermål kom ännu senare. Matchtiden hade tickat ut, men domarna hade hunnit döma dansk straff som gick i mål och betydde 25–24.

– Jag tycker att vi visade en riktig krigarinsats där vi kom tillbaka från att ligga under. Vi hade ett bra försvar som gjorde att vi höll det ganska jämnt med Danmark hela vägen sedan, menade Blomst.

Förlusten till trots tar sig Sverige vidare till semifinal. I huvudrundan slutar laget på andraplatsen efter att Ryssland lyckats knipa toppositionen på fler gjorda mål.

– Nu känns det helt underbart att vi är i semifinal. Vi har kämpat på tillsammans och är jättetaggade, sade lagkaptenen om tankarna inför fortsättningen.

SVERIGE–DANMARK 24–25 (12–15)
Sverige: Tyra Axnér 6, Nina Koppang 6, Jennifer Johansson 5, Vanja Andersson 2, Emma Nuhanovic 2, Kajsa Lindberg Blohm 1, Thea Blomst 1, Charité Mumbongo 1.
Danmark: Maria Wierzba Berger 6, Signe Vetter Laursen 5, Clara Skott 5, Laura Holm Andersen 3, Thilde Harregaard Frandsen 2, Thea Hamann Rasmussen 1, Alberte Ebler 1, Mathilde Hoy Troelsen 1, Nanna Lovig Rasmussen 1,
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 min. Danmark: 3 x 2 min plus ett rött kort.
Domare: Yann Carmaux & Julien Mursch, Frankrike.
Publik: 82 (Dvorana Zlatorog, Celje, Slovenien).

U19-EM, DAMER, GRUPP B

8 juli:
Sverige–Slovakien 37–29
9 juli:
Slovakien–Ryssland 27–35
11 juli:
Sverige–Ryssland 30–28
Tabell:
1) Sverige, 6 poäng, +20
2) Ryssland, 4 poäng, +16
3) Slovakien, 2 poäng, -6
4) Portugal, 0 poäng, -30 (Återbud på grund av covid-utbrott i spelartruppen)

HUVUDRUNDAN

13 juli:
Danmark–Ryssland 24–27
Tyskland–Sverige 25–30
14 juli:
Ryssland–Tyskland 28–25
Sverige–Danmark 24–25
Tabell:
1) Ryssland, 4 poäng, +4
2) Sverige, 4 poäng, +6
3) Danmark, 4 poäng, +3
4) Tyskland, 0 poäng, -13

SEMIFINALER

16 juli:
17:00 Ryssland–Frankrike
19:30 Ungern–Sverige Livesändning

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF