Nyheter

U-landslag / 6 juli 2019

Silver för U17-herrarna i European Open

Efter en intensiv vecka avslutade U17-herrarna European Open med förlust i finalmatchen mot Färöarna. Att det här är en grupp som kommer växa sig starkare ju mer de träffas står dock klart.

• • •

Det var Anton Celander som öppnade målskyttet med ett bestämt kantavslut från vänster. Sedan åkte Sverige på en tidig utvisning på den skicklige Elliot Stenmalm vilket bidrog till att Färöarna lyckades få övertaget. Kort efteråt var det dags för Sveriges nummer elva att ännu en gång få sätta sig på bänken efter domarnas beslut.
– Jag tyckte väl inte att det var någonting direkt och det som sen hände var att jag inte kunde vara med i andrafasen riktigt, men jag tycker Oskar (Davidsson) kom in och gjorde det jättebra, sade Stenmalm om matchinledningen.
Även Färöarna åkte på två tidiga utvisningar på Viktor Gaini så det var mycket spel i numerärt över- och underläge som präglade matchens inledning.
Om det var jämnt i antalet utvisningar så gällde det även hur målen föll. Efter halva den första halvleken visade jumbotronen 9–9 och när Marcus Lennernäs sedan tryckte in nästa mål hade resultatet svängt över till blågults favör igen. Straffskytts-skräcken Oscar Sävinger fortsatte också stoppa skott från sju meter, den här gången med en vass benparad.
Vid signalen för 30 minuters spel skiljde det ett mål mellan lagen där det var Färöarna med det knappa försprånget 16–15.
– Jag tycker att vi gjorde en bra första halvlek där vi höll jämna steg. Vi hade ett bra anfallsspel, men sedan hade vi jättestora problem med en spelare och det är säkert världens bästa 02:a vilket han visade med eftertryck i dag, sade förbundskapten Tomas Axnér och syftade på Färöarnas Elias Ellefsen a Skipagotu.
Tre minuter in i halvlek nummer två ordnade Axel Skoog den svenska kvitteringen fram till 18–18. Inspelet han fick till sig var inte helt enkelt att hantera, men linjespelaren hanterade den trånga situationen med bravur. Mattias Wighall stod för ett par högklassiga räddningar som eldade igång publiken som bestod av nästan 6 000 åskådare.
Med drygt tio minuter kvar att spela gick Färöarna upp i en fyramålsledning. Sverige hade svårt att få till avsluten och då valde Axnér att ta timeout för att lägga upp planen för matchens slutskede. Laget försökte spela sju mot sex och en del nya varianter, men försprånget var för stort för att hämta upp och det blev förlust med 29–36 i finalen.
– Vi försökte testa många saker för att få det gjort och för att få de erfarenheterna. Det är klart att vi kanske hade kunnat komma undan med fyra mål också men vi har en fas i matchen där vi gjorde lite enkla misstag framåt, missade lägen och kastade iväg några bollar och det är då de gör det rycket, förklarade förbundskaptenen.
Stenmalm fyllde i:
– Det känns väldigt trist nu, men vi möter ett väldigt bra lag med bra spelare så vi ska vara stolta över oss själva!
Att det finns utvecklingspotential och en tro på att nå framgångar längre fram är en sak som är säker.
– Det är mycket vi måste jobba med fram till nästa mästerskap, att kunna möta den typen av spelare till exempel. Vi har mött ganska många explosiva, starka och kvicka spelare här, så nu har vi ett år på oss att förberedda oss på att ta ett steg till fysiskt. Killarna har spelat ungdomshandboll än så länge men nästa år är det många som får komma upp och känna på spel i Handbollsligan så vi kommer att vara bättre förberedda nästa gång.
SVERIGE–FÄRÖARNA 29–36 (15–16)
Sverige: Elliot Stenmalm 8, Marcus Lennernäs 5, Alvin Siren 3, Axel Skoog 3, Anton Celander 2, Felix Möller 2, Malte Celander 1, Oskar Davidsson 1, Elias Hall 1, Albert Månsson 1, Erik Pedersen 1, Julian Sjögren 1.
Färöarna: Elias Ellefsen a Skipagotu 10, Janus Dam Djurhuus 6, Pauli Mittun 6, Hakun West av Teigum 5, Viktor Gaini 3, Sveinur Olafsson 3, Roi Ellefsen a Skipagota 2, Kristoffur Bjorgvin 1.
Utvisningar,
Sverige: 2 x 2 min. Färöarna: 4 x 2 min.
Domare: Titouan Picard & Pierre Vauchez, Frankrike.
Publik: 5 872 (Scandinavium, Göteborg).
EUROPEAN OPEN, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21 Referat
Tjeckien–Storbritannien 44–8
Ryssland–Luxemburg 23–14
Sverige–Schweiz 29–13 Referat
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien 19–26
Schweiz–Storbritannien 33–11
Sverige–Luxemburg 27–13 Referat
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien 15–21
Ryssland–Schweiz 20–20
Sverige–Storbritannien 36–7 Referat
Ryssland–Storbritannien 32–16
Luxemburg–Schweiz 13–22
Sverige–Tjeckien 25–25 Referat
Tabell: 
1) Sverige, 9 p, +66
2) Tjeckien, 9 p, +52
3) Schweiz, 5 p, +12
4) Ryssland, 5 +, +11
5) Luxemburg, 2 p, –22
6) Storbritannien, 0 p, –119
EUROPEAN OPEN, HUVUDRUNDA, GRUPP 1
3 juli: 
Island–Italien 22–19
Sverige–Tjeckien 25–25
4 juli:
Sverige–Italien 22–19 Referat
Tjeckien–Island 25–28
Island–Sverige 19–22 Referat
Tjeckien–Italien 25–20
Tabell:
1) Sverige, 5 p, +6
2) Island, 4 p, +3
3) Tjeckien, 1 p, –3
4) Italien, 0 p, –6
FINAL
5 juli:
Sverige–Färöarna 29–36
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Karin Celander