Nyheter

U-landslag / 12 augusti 2021

Sista avslutet avgjorde för Sverige i EM-premiären

Stor dramatik utspelades när Sverige inledde europamästerskapet på torsdagskvällen. Med fem sekunder kvar att spela, siffrorna 35–35 på resultattavlan och handen uppe, tog Elliot Stenmalm avslutet som ordnade två svenska poäng mot Ungern i premiären av U19-EM.

– Vi har inte mött något lag som är så här bra innan. Det var otroligt skönt att lösa det till slut, sade förbundskapten Jesper Östlund kort efter slutsignalen.

De som ville se en målfest med Sverige som ett av de inblandade lagen hade förhoppningsvis blickarna på U19-lagets EM-premiär mot Ungern. Sammanlagt hittade bollen över mållinjen vid 71 tillfällen och det gick undan redan från start. Det nionde ungerska målet för kvällen kom efter tio minuters spel, vilket satte Sverige i ett tidigt tremålsunderläge.

– Redan efter fyra-fem minuter kände jag att det här skulle bli tufft, medgav Jesper Östlund.

–  Innan hade vi bara sett dem på video och då är det svårt att veta hur tunga satsningarna faktiskt är, så de var bättre än vad jag trodde på förhand.

Sedan hittade Sverige alltmer rätt där kvällens främsta svenska målskyttar utmärkte sig. Robin Sanderhem lyckades först kvittera innan Elliot Stenmalm tog laget upp i ledning för första gången i matchen. Båda målen kom dessutom i numerärt underläge och sedan behöll Blågult positionen i förarsätet halvleken ut med 19–17 som halvtidsresultat.

Med den andra halvlekens tre första mål befästes ledningen, men mot ett så skickligt motstånd kan det gå snabbt och det dröjde inte länge förrän Ungern utjämnade.

– Vi fick en jättebra start på andra, men sedan kom de ikapp rätt snabbt. Vi tappade lite momentum där och det kändes som att Ungern lade ett svar som vi inte lyckades lösa. Det blev lite av en schackmatch där de var smarta och det märktes att deras spelare är välutbildade.

Fram och tillbaka rörde sig därefter såväl pjäserna på banan som ställningen i matchen. Sverige gick upp i ett nytt tremålsöverläge, men med kvarten kvar var det tillbaka på lika-läge. Med drygt fem återstående minuter att spela gick matchen in i sitt avgörande skede och då befann sig helt plötsligt Ungern en boll upp.

Avslutningen blev sedan som en miniatyr-variant av hela matchen där Felix Möller kvitterade och Julian Sjögren kontrade in ledningsmålet. Tid att jubla fanns det dock absolut inte utrymme för. Innan Sjögren ens försökt maxlöpa tillbaka till defensiv position hade ungrarna replikerat och även nästa mål gick till motståndarna. Jesper Östlund tog då timeout och kort senare ordnade Isak Larsson den viktiga kvitteringen från sjumeterslinjen. När Ungern missade sitt efterföljande läge, tog Sverige så god tid på sig som möjligt och med fem sekunder kvar på matchklockan och domarhanden uppe skickade Stenmalm in det avgörande 36–35-målet. Slutsignalen gick och då kunde det blågula jublet bryta ut.

– Det var eufori. Jag sprang och jublade precis som killarna. Känslan som går igenom kroppen när man vinner på sista signalen är väldigt svår att beskriva, konstaterade förbundskaptenen efter de två säkrade poängen.

Särskilt lång tid att återhämta sig inför nästa uppdrag finns dock inte. Redan på fredag ställs laget mot Israel i den andra gruppspelsmatchen.

– Vi har fått en jättebra start på turneringen och nu ska vi se till att vara väldigt noggranna mot Israel i morgon och göra en bra match där. Vi ska se till att vinna och då blir det i sådana fall en avgörande match mot Spanien om tre dagar.

SVERIGE–UNGERN 36–35 (19–17)
Sverige: Elliot Stenmalm 13, Robin Sanderhem 7, Julian Sjögren 5, Felix Möller 4, Isak Larsson 4, Malte Celander, Assar Kammenhed, Pontus Josefsson Säll.
Ungern: Zoran Ilic 9, Erhard Sisa 5, Bence Imre 5, Gergö Fazekas 4, Péter Lukács 4, Andrej Pergel 3, Tamas Papp 3, Benjamin Szilagyi 2.
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 min. Ungern: 6 x 2 min.
Domare: Amar Konjicanin & Dino Konjicanin, Bosnien och Hercegovina.
Publik: 67 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).

U19-EM, HERRAR, GRUPP B

12 augusti:
Sverige–Ungern 36–35
(20:30) Spanien–Israel
13 augusti:
(18:30) Israel–Sverige Livesändning
(20:30) Ungern–Spanien
15 augusti:
(18:30) Sverige–Spanien Livesändning
(20:30) Ungern–Israel
Tabell:
1) Sverige, 2 poäng, +1
2) Israel, 0 poäng, 0
3) Spanien, 0 poäng, 0
4) Ungern, 0 poäng, –1

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson