Nyheter

U-landslag / 5 november 2021

Snöplig uddamålsförlust för U17-herrarna

Med minsta möjliga marginal föll de svenska U17-herrarna även i deras andra landskamp. Fredagskvällens match mot Norge avslutades med ett straffkast i mål som innebar 33–32 till motståndarna.

Till skillnad från torsdagens öppningsmatch i Scandiberico Tournament fick Sverige fart på målskyttet med en gång när Norge stod som motståndare på fredagskvällen. Drygt tio minuter in i matchen var det blågul ledning med 7–4 och trots att laget återigen fick tillbringa en hel del tid med minst en spelare färre på planen klarade de länge av att bibehålla övertaget.

Även om norrmännen arbetade sig tillbaka när den första halvleken närmade sig sitt slut, studsade Sverige upp i ledning igen och befann sig på nytt tre bollar upp efter 30 minuters spel. Ställningen var då 16–13.

– Vi var med jättebra från start och gjorde det vi hade sagt att vi skulle göra. Vi fick bra betalt i vårt kontringsspel och stod även bra i försvaret vilket gjorde att vi fick de lätta målen, sade förbundskapten Björn Sätherström.

Målen fortsatte att trilla in även efter halvtidsvilan och den här kvällen tog det inte ens 40 minuter att hinna göra lika många mål som kvällen innan. Från vänster satte Noah Martinsson då dit Sveriges 22:a mål för kvällen.

Sedan började det tätna till ordentligt och när det återstod drygt en kvart gick Norge om. De avslutande minuterna blev dramatiska där Sverige först hittade en väg tillbaka till ledning via mittsexan Marcus Björkman innan det svängde ännu en gång.

När matchklockan nådde 60 spelade minuter hade domarna precis dömt straff till motståndarna och i ställning 32–32 fick Norge därmed chans att avgöra. Emil Holmberg Schatzl hade tagit flera straffar i öppningsmatchen, men den här gången kunde han inte upprepa bedriften. Bollen passerade mållinjen och Sverige föll med uddamålet.

– Det var retligt men jag trodde att Holmberg skulle ta straffen. Vi hade matchen i 60 minuter men tappade det på slutet, menade högernian Jonathan Andersson innan han fortsatte sitt resonemang:

– Orken hade vi kvar, det var mer små marginaler som avgjorde. Jag tycker att vi var det bättre laget i dag.

Även Sätherström ansåg att laget gjorde det bra under stora delar, men såg samtidigt vissa likheter med torsdagens förlust mot Spanien.

– Jag upplever det som att vi hade det mesta under kontroll. Det var perioder där vi föll litegrann och då släppte vi in lite för mycket mål på ett lite för lätt sätt. Vi kom till lägen framåt men brände dem, så det var lite samma symtom som i går med lite för många tekniska fel när vi hade chansen.

Två landskamper är nu avklarade och på lördagen avslutas U17-herrarnas första turnering. Laget jagar då första segern när Portugal står för motståndet.

– Vi är riktigt revanschsugna. Portugal ska betala i morgon och det är vinst som gäller. Jag tycker att vårt anfallsspel har funkat bra, det är bakåt vi behöver få bättre träff, sade Andersson när han blickade framåt.

SVERIGE–NORGE 32–33 (16–13)
Sverige: Linus Gustavsson 6, Rasmus Thomsen 5, Olle Gransten 4, Jonathan Andersson 4, Albin Hägglund 4, Emil Douglas 2, Noah Martinsson 2, Pelle Segertoft 2, Isak Hasanic Holmgren, Isaac Biel Nilsen, Marcus Björkman.
Norge: Lars Eirik Larsen 8, Patrik Helland Anderson 6, Lars Thomas Line 5, Torger Edland 3, Jonas Johansson-Kjellerod 2, Even Haugli 2, Ludvig Mohrsen Gallefoss 2, Henrik Hestbek Nielsen 2, Kasper Bjanes Iversen, Fredrik Urquizo Venemyr, Endre Svasand.
Utvisningar, Sverige: 7 x 2 min. Norge: 4 x 2 min.
Domare: Jorge Rodriguez Pacheco & Alejandro Nuñez Camacho, Spanien.
Publik: – (Quijote Arena, Ciudad Real, Spanien).

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U17-HERRAR

4 november:
Norge–Portugal 29–27
Spanien–Sverige 29–22
5 november:
Sverige–Norge 32–33
Spanien–Portugal
6 november:
(17:30) Portugal–Sverige Livesändning
Spanien–Norge
Tabell:
1) Norge, 4 poäng, +3
2) Spanien, 2 poäng, +7
3) Portugal, 0 poäng, –2
4) Sverige, 0 poäng, –8

Text: Erik Malmqvist