Nyheter

U-landslag / 22 augusti 2021

Stenmalm vinnare av skytteligan

Med sammanlagt 61 gjorda mål i U19-EM tog Elliot Stenmalm hem mästerskapets skytteligatitel. Dessutom belönades han med en plats i All Star-laget som vänsternia.

Några timmar efter att Sverige spelat färdigt i U19-EM stod det klart att Elliot Stenmalm vunnit mästerskapets skytteliga med sina 61 gjorda mål, lika många som Sloveniens Mitja Janc.

– Det kändes bra hela turneringen och jag har skjutit väldigt många skott. Där har jag fått bra uppbackning från mina medspelare, berättade han om prestationen.

Många handbollskännare har talat varmt om vänsternians förmåga och nu har mästerskapet gett honom själv ett kvitto på att han håller i en internationell kontext där han med sina 13 mål utmärkte sig redan i premiären mot Ungern.

– Jag har vetat om att jag är en bra handbollsspelare, men inte riktigt vetat var jag stod internationellt sett.

Öppningsmatchen avgjordes av just Stenmalm när han ordnade 36–35 med fem sekunder kvar att spela och gav på så vis Blågult en drömstart på turneringen.

– Jag kommer ihåg hela situationen. Vi fick ett frikast precis i slutet och jag skrek på Felix Möller att hämta bollen och passa mig. Jag kände mig ganska självsäker och försökte vika kroppen så mycket som möjligt, sade han om avgörandet.

Trots flest gjorda mål av samtliga spelare i turneringen fick han och lagkamraterna i det svenska U19-landslaget nöja sig med en sjundeplats. Chans till spel om medaljerna fanns länge, men då hade seger krävts i huvudrundans avslutande möte med Slovenien.

– Det var sjukt tråkigt att vi åkte ut på det sättet vi gjorde. Det kändes som att vi var det bättre laget och nu när vi tittar på finalen så känns det som att vi hade kunnat vinna allt. Men så är det ibland och vi var inte riktigt skarpa i sista matchen av main round mot Slovenien.

– Alla var förkrossade efter den matchen. Vi hade vår chans där och jag känner än i dag att vi var det bättre laget.

På planen har U19-herrarna demonstrerat hur väl de har svetsats samman och gemensamt sett till att ge allt under 60 minuter. Stenmalm vittnar om gemenskapen som den svenska truppen utstrålat:

– Vi har haft en väldigt bra sammanhållning, det har varit det bästa med det här laget. Tillsammans har vi haft fruktansvärt roligt även fast vi inte kom till semifinal och det har varit en ära för alla att vara här, summerade skyttekungen mästerskapsupplevelsen.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson