U-landslag / 14 augusti 2019

Sverige föll mot Spanien i VM-åttondelen

Sverige är utslagna ur U19-VM efter en tung uddamålsförlust mot Spanien i åttondelsfinalen. En till synes bekväm femmålsledning vändes på tio minuter till underläge 24–27. Åttondelsfinalen slutade 28–27 (16–18) till Spanien.
Vi tappade lagspelet i en period och gick för mycket individuellt, menade förbundskapten Dennis Sandberg efter uttåget.

• • •

Åttondelsfinalen mot Spanien inleddes dock i blågult tecken. En fullkomligt lysande start gav Sverige ett tidigt försprång i målprotokollet. Efter sex minuter var ställningen 5–1 till Sverige. Kort därefter svarade Spanien med kvällens första timeout.
Sakta men säkert minskades sedan gapet till Sverige. Halvtidsresultatat skrevs 18–16 till Blågult som dock fortfarande satt i förarsätet.
– Vi fick full utdelning på vår strategi mot dem. Vi fick växlat bort dem i offensiven även om vi hade lite problem bakåt, kommenterade förbundskaptenen Dennis Sandberg.
Efter en trevande start på andra halvlek där Spanien kom ikapp till 19–19 hittade Sverige ännu ett momentum i matchen. Marcus Norrbrink siktade rätt och sköt bestämt in ledningsmålet 20–19. Därefter hittade Sverige nätmaskorna ytterligare fyra gånger innan Spanien svarade. Med drygt 15 minuter kvar av matchen var Sverige i ledning 24–20.
– De första 40 minuterna spelar vi en väldigt bra handboll. Vi fick matchen dit vi ville och spelade som ett lag, fortsatte Sandberg.
Det svenska målkalaset följdes dock av en lång måltorka. En olycklig dubbelutvisning fällde krokben på det svenska anfallsspelet. Spanien åt snabbt upp försprånget och var snart även förbi med tre bollar. Trots timeout hade Sverige tappat en femmålsledning till underläge 24–27.
– Vi tappade både momentum och strategi efter dubbelutvisningen. Vi tappade lagspelet och gick för mycket individuellt. Då går det snabbt, de gör 8–0 på oss och leder ganska betryggande, berättade Sandberg.
Därefter hade inte Sverige kylan nog att värdera sina lägen och kvittera. Spanien gick segrandes ur striden med uddamålet och får därmed spela kvartsfinal imorgon. För svensk del väntar istället placeringsmatch mot Norge imorgon klockan 14:00.
– Det blev en olycklig halvkontring i sista anfallet där vi tog ett för snabbt avslut istället för att köra sju-mot-sex. Men det var inte där vi förlorade matchen. Utan i de 20 minuterna i stort, avslutade Dennis Sandberg.
SPANIEN–SVERIGE 28–27 (16–18)
Spanien: Oscar Sanchez 5, Sergi Sanchez 5, Alvaro Ramos 4, Ander Labayen 3, Alberto Hernandez 3, David Rodriguez 3, Marcos Fabregat 2, Isidoro Llamazares 2, Juan Moron.