fbpx

Nyheter

U-landslag / 16 juli 2021

Sverige gör upp om bronset

Mästerskapsantagonisten Ungern stod ännu en gång i vägen för de svenska U19-damerna. Efter förlust med 26–33 i EM-semifinalen väntar nu bronsmatch för Sverige på söndag.

– Stundtals gjorde vi det väldigt bra i matchen, men vi förlorar mot ett lag som gjorde väldigt få misstag och som fick det att stämma när det var som viktigast, sade förbundskapten Patrik Svarvén efter slutsignalen.

För två år sedan var det Ungern som snuvade Sverige på EM-guldet och den här gången satte de stopp för finalaspirationerna. Vägen till det definitiva matchavgörandet var dock lång med flera svängningar längs vägen.

De första tio minuterna var jämna med 6–6 på resultattavlan efter tio minuters spel. I samband med ett par blågula tvåminutersutvisningar tog ungerskorna sedan chansen att få till matchens första målmässiga ryck.

– För första gången i mästerskapet hade vi ganska många tekniska fel. Vi har inte haft problem med det tidigare, utan Ungern pressade fram dem på oss, menade Patrik Svarvén.

Sverige har dock visat kapaciteten att hitta tillbaka från underläge tidigare i mästerskapet och visade prov på samma förmåga även denna gång. Kvitteringen var det Nina Koppang som ordnade i den andra halvlekens första anfall och sedan fyllde Jennifer Johansson på med ett anslutande ledningsmål.

– När vi kom tillbaka från underläge med fem bollar så kändes det bra, men sedan tappade vi rytmen i spelet i mitten på halvleken när vi fick göra några framtvingade byten.

Med kvarten kvar att spela fick Ungern på nytt en liten lucka. Nya viktiga mål från Johansson innebar att Sverige behöll kontakten, men mot slutet ökade avståndet igen och då rann det även iväg. Ungern vann slutligen semifinalen med 33–26.

– Det är sjukt surt att förlora. Vi försökte testa några varianter för att få stopp på flödet men lyckades inte med det. Samtidigt måste jag säga att vi förlorade mot ett väldigt bra lag. Tjejerna gjorde en gedigen insats och krigade in i kaklet.

Precis som i U19-EM 2019 tävlar Sverige om medaljer på mästerskapets avslutningsdag. Istället för guld och silver handlar söndagens match nu istället om att försöka ta hem bronset i mötet med Frankrike.

– På söndag blir det en tuff match. Vi ska sörja förlusten i kväll och så tar vi nya tag i morgon med träning och analys så får vi hoppas att vi åker hem med en vinst i sista matchen, sade Svarvén.

UNGERN­–SVERIGE 33–26 (16–15)
Ungern: Luca Farago 9, Anna Kukely 8, Petra Koronczai 5, Borbala Ballai 5, Maja Merai 2, Blanka Kajdon 2, Johanna Farkas 2.
Sverige: Tyra Axnér 8, Jennifer Johansson 6, Nina Koppang 4, Thea Blomst 3, Charité Mumbongo 2, Vanja Andersson 1, Emma Nuhanovic 1, Kajsa Lindberg Blohm 1.
Utvisningar, Ungern: 4 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Yann Carmaux & Julien Mursch, Frankrike.
Publik: 300 (Dvorana Zlatorog, Celje, Slovenien).

U19-EM, DAMER, GRUPP B

8 juli:
Sverige–Slovakien 37–29
9 juli:
Slovakien–Ryssland 27–35
11 juli:
Sverige–Ryssland 30–28
Tabell:
1) Sverige, 6 poäng, +20
2) Ryssland, 4 poäng, +16
3) Slovakien, 2 poäng, -6
4) Portugal, 0 poäng, -30 (Återbud på grund av covid-utbrott i spelartruppen)

HUVUDRUNDAN

13 juli:
Danmark–Ryssland 24–27
Tyskland–Sverige 25–30
14 juli:
Ryssland–Tyskland 28–25
Sverige–Danmark 24–25
Tabell:
1) Ryssland, 4 poäng, +4
2) Sverige, 4 poäng, +6
3) Danmark, 4 poäng, +3
4) Tyskland, 0 poäng, -13

SEMIFINALER

16 juli:
Ryssland–Frankrike 25–24
Ungern–Sverige 33–26

BRONSMATCH

18 juli:
12:00 Frankrike–Sverige Livesändning

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF