Nyheter

U-landslag / 15 augusti 2017

Sverige hämtade in ivägrusande hemmalag

Missat slutspel i EM tog Sverige hårt, Slovakien var iallafall betydligt mer laddat för start i den första placeringsmatchen. Engagemanget återvände dock, efter en dyster öppningskvart vände blågult till seger utan spänning till sist.

• • •

Det första anfallet gav en stjärna i taktikboken, en fin kombination där Isabelle Andersson kunde komma på inlöp och placera in 1-0.
Det var å andra sidan enda gången det stämde för Sverige i matchinledningen. Med siktet fel inställt, tramp innanför linjen och passningsval som borgade för strul fick nästa nätrassel anstå i nio minuter, 2-6 på tavlan.
När trean kom var alla tvivel undanröjda – för Slovakien. Inför hemmapublikens pukor och trumpeter idkade värdnationen fartlek med allt som Sverige länge saknade i halvleken.
– De hade massa energi och vi stod och sov, kom helt fel in i matchen. Men mentalt var vi redo, det har inte varit några problem att få tjejerna att ställa om, sade Niklas Harris apropå att laget får nöja sig med att sikta på den översta platsen på den undre halvan.
Det räckte med ett par bollar som Isabelle Andersson rev till sig för kontring, snyggt samarbete med Amanda Sjöstrand Hallman på linjen och bättre försvarspositioner för att gjuta lite mod med 11-14 i paus.
– Hon (Sjöstrand Hallman) är duktig på att fånga bollen. Och var vi glesa i försvaret i första vände vi på det och fick kontringar.
Sverige vann fler dueller, tog kampen oftare i en betydligt mer levande matchbild efter paus. Sanna Pettersson sprang sig fri och trycket i uppspelen var tillbaka.
Inne på sista tio var ledningen ett faktum, en god stund före slutsignalen hann landslaget stänga bakåt och sätta fart på fötterna till en säker seger.
Sju måls underläge (2-9) men seger efter 60 minuter. Niklas Harris leder ett färskt U17-gäng och kan vittna om stora framsteg i prestation och självförtroende.
– Jag har erfarenhet av 13 år på hög nivå, men det är spelare man jobbar med varje dag. Det här är unga spelare, duktiga och lyhörda. Man får tillåta att de inte har dagen alltid men vi ställer höga krav och de svarar enormt bra på det. Som tränare ger det en aha-känsla emellanåt, det är kloka spelare vi har här.
Tre matcher återstår i Sveriges EM, de två sista gäller plats nio till tolv på resultatstegen.
– Det var en viktig match idag, vi säkrade gruppsegern.
Serbien på onsdag blir en betydelselös uppgift på pappret, hur tar ni er an det?
– Det får räcka med att vi förlorade en match i turneringen, vi har vilodag på torsdag så imorgon kan vi tömma oss.
SVERIGE–SLOVAKIEN 26–22 (11–14)
Målskyttar, Sverige:, Isabelle Andersson 10, Sanna Pettersson 5, Amanda Sjöstrand Hallman 5, Nina Dano 3 (1), Tindra Sundin 2, Elise Andersson 1.
Slovakien: Martina Popovkova 7, Lucia Tomasechova 4, Barbora Lanczova 4, Edina Pastorekova 3, Dora Manczal 2, Zusana Trepacova & Katerina Beluskova båda 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Slovakien: 2 x 2 min.
Domare: Pinar Ünlu Hatipoglu & Mehtap Simsek, Turkiet
U17-EM 15 augusti
Tjeckien–Serbien 21-20
Sverige–Slovakien 26–22
SVERIGES MATCHER
10 augusti: Tjeckien, 23–19
11 augusti: Rumänien, 21–24
13 augusti: Frankrike, 23-23
13 augusti: Frankrike, 21–29
15 augusti: Slovakien, 26-22
16 augusti: Serbien (13.30, mellanrunda om plats 9-16)
18 augusti: (Placeringsmatch om plats 9-12)
19 augusti: (Placeringsmatch om plats 9-12)
Text: Fredrik Hasselgren