fbpx

Nyheter

U-landslag / 19 juli 2018

Sverige knep en dramatisk pinne i premiären

Det blev ett gastkramande kryss mellan Sverige och Tyskland i öppningsmatchen av U20-EM för herrar. Med bara sekunder kvar fixade Ludvig Jurmala poäng åt Sverige med slutresultatet 22-22 (13-12).

• • •

Med tanke på yttre och inre omständigheter var förbundskapten Jerry Hallbäck nöjd med insatsen och poängen.
– En skön poäng som vi fick kämpa och slita oss till. Båda lagen blandade och gav under matchen, vi ledde ett tag sedan dom. Vi ska vara glada för en poäng mot ett bra lag. Dessutom kan den vara viktig i slutändan.
Sverige fick kämpa både på plan och med logistiken.
– Fyra av våra väskor kom inte fram, bland annat den med matchdräkter och bollar. Dessutom har det varit tajt med tider så uppladdningen var inte den bästa. Sett ur det perspektivet gör grabbarna en jättebra insats.
Tyskland öste på direkt i första gruppspelsmatchen i EM. Man ledde med 4-1 redan efter fem minuters spel, men Sverige vaknade till rejält.
Snart hade man inte bara kvitterat utan även gått förbi till ledning 5-4, vilket föranledde en time out efter 10.39 från den tyska bänken.
Den pausen fick tyskarna att vakna på nytt, och höja sitt aggressiva försvarsspel. Det svenska anfallsspelet körde fast gång efter annan och Tyskland skaffade sig ett bra grepp om händelserna när man gick fram till 10-6 på tavlan.
I det läget valde Jerry Hallbäck att ta time out och så småningom var Sverige med i matchen igen. Jonathan Svensson, Jack Thurin och fint straffskytte från Andreas Windahl låg bakom att man knaprade sig tillbaka till 12-10.
I anfallet därpå hängde Gzim Salihi länge, länge i luften och dundrade in 12-11 med dryga minuten kvar. Ett mål vardera från båda lagen spikade 13-12 som resultat i paus.
Andra halvlek skulle komma att bli lika svängig och gastkramande som den första, men den här gången var det Sveriges tur att inleda bäst.
En stark defensiv, inte minst från målvakten Måns Landgren som kom in i spel under den första halvleken, låg bakom att Sverige genom Oscar Sunnefeldts mål gick fram till ledning 17-14. Där och då hade Tyskland inte mycket att komma med, men matchen skulle byta skepnad igen.
Tyskarna satsade på sju mot sex-spel och fin utdelning på det. Man gick ikapp och även förbi med några bollar, trots Måns Landgrens storspel i målet.
När 22-20 var ett faktum återstod det bara två och en halv minut, men det svenska gänget plockade fram en sist kraftansamling.
Oscar Sunnefeldt kunde slänga in 22-21 i tom kasse med klockan på 58.18 och när Måns Landgren nöp en straff med 53 sekunder kvar, fick Sverige en sista chans. Bollen nådde Ludvig Jurmala som satte 22-22, då stod klockan på 59.54 och kryss i EM-premiären var ett faktum.
– Vi hade på känn att “Ludde” skulle passa bra in, så vi satte in honom strax innan det anfallet. Han spelade ju knappt på hela matchen men ändå fick han avgöra, fantastiskt roligt, säger Jerry Hallbäck med ett skratt.
Hur ser du på matchen som premiär?
– Med tanke på orosmomenten som varit runtom så hanterar vi det riktigt bra. Vi har några mästerskapsdebutanter här i dag med. Att vi kommer tillbaka som vi gör i slutet är enormt starkt sett till moralen. Där spelar vi dessutom sju mot sex som vi inte ens tränat på innan, ändå löser vi en poäng.
Vilka lyfter du fram lite extra?
– Andreas Windahl på högerkanten var riktigt bra i läget och på straffarna. Sedan kommer Måns Landgren in och gör några idioträddningar, plus att Oscar Sunnefeldt visar moral både bakåt och framåt.
TYSKLAND-SVERIGE
Tyskland:
Hendrik Schreiber 8, Lukas Stutzke 4, Tim Matthes 3, Mattis Michel 3, Luca Witzke 2, Jannek Klein 2.
Sverige: Andreas Windahl 6, Oskar Sunnefeldt 4, Jack Thurin 2, Tobias Sandberg 2, Gzim Salihi 2, Måns Landgren 1, Ludvig Jurmala 1, Anton Karlsson 1, Jonathan Svensson 1, Axel Morand 1, Samuel Lindberg 1.
Utvisningar, Tyskland: 4 x 2 minuter. Sverige: 4 x 2 minuter.
Publik: 100 (Sportna Dvorana Golovec).
GRUPP A
19 juli
Tyskland-Sverige 22–22
Island-Rumänien 19–29
20 juli
Rumänien-Tyskland 25–30
Sverige-Island (15.00)
22 juli
Tyskland-Island (13.00)
Sverige-Rumänien (15.00)
Alla resultat i EM
Sveriges trupp
Text: Marcus Löfström
Foto: Slavko Kolar