fbpx

Nyheter

U-landslag / 9 augusti 2019

U17-damerna klara för EM-final

På söndag spelar de svenska U17-damerna EM-final mot Ungern. Detta efter seger med 20–19 mot Frankrike på fredagskvällen.
– Helt magiskt, sade en sprudlande glad Hanna Wedenby efter matchen.

• • •

Efter två minuters spel var Sverige första lag att hitta nätet. Många passningar krävdes sedan inte för Frankrike att hitta kvitteringen från högersex-position, men överlag var det Sverige som inledde bäst och fick några mål ner till motståndarna. Vid markeringen för tio minuters spel var det endast två insläppta och ett hårt arbetande försvar fick vi se matchen igenom.
– Vi hade pratat mycket om försvarsmatchen och tjejerna gjorde ett fantastiskt jobb där. De vann kamperna väldigt ofta och vi gick bort oss vid endast några få tillfällen, sade förbundskapten Patrik Svarvén.
Sedan slarvades det lite i passningsspelet och då hade det kunnat svänga. Trots en nästan tio minuter lång måltorka för blågult behölls dock ledningen och det var välkommet när Kaja Stojilkovic såg till att bryta den sviten. Förvisso kom det till slut en kvittering och i slutändan var det en målmässig jämn första halvlek, men Sverige återtog kommandot och hade 9–8 med sig in i pausen.
– Det var några gånger som vi slarvade med uppspelen i första halvlek där vi slängde bort lite bollar. Annars gjorde vi en jättebra match även sett till uppspelen.
Det fortsatte att vara väldigt jämnt i andra. Frankrike lyckades tillfälligt ta ledningen, blågult återtog den och ständigt var det antingen inget eller endast ett mål som skiljde lagen åt. Ofelia Shoai Hallberg satte dit 17–15 med tio kvar att spela och det blev något av en brytpunkt. Fortsatt jämnt, men den där lilla luckan var av vikt. I slutet presterade försvaret tillsammans med målvakten Hanna Popaja på max och släppte inget förbi sig förrän med några få sekunder kvar på klockan. Frankrikes 19:e mål var dock endast av akademisk betydelse för Sveriges 20 fullträffar var fullt tillräckliga för att säkra finalplatsen.
– Hela matchen var en lång pärs, man hann aldrig slappna av, förklarade Svarvén kort efter slutsignalen.
– Sett till avsluten har vi en nivå till, det skulle vi kunnat göra lite bättre. Nu var det mycket nerver och Frankrike spelade ett väldigt bra försvarsspel. Det var inte jättelätt att komma åt dem, men jag tycker att de tjejer som fick chansen på banan tog den. Väldigt ofta fastnade vi i deras försvar men spelarna fortsatte slita och till slut vinner man på det.
Att aldrig brista i fokus och vilja är något som även mittnian Hanna Wedenby poängterade efter triumfen.
– Vi är verkligen ett lag som håller samman, går in för det och håller ihop det hela vägen. Alla vill verkligen vinna och det är det som gör att vi besegrar Frankrike i dag, berättade hon.
Finalen spelas på söndag klockan 14:30 och det blir mot bekanta ansikten. Precis som i huvudrundan ställs Sverige nu mot Ungern och efter förlusten där är det nu vinst som spelarna och ledarna har i sikte.
– Nu finns det inget annat än EM-guld som gäller, Ungern få sig en match och vi har bättre koll på dem nu. Vi ska gå in och köra järnet på söndag, sade en revanschsugen Wedenby.
FRANKRIKE–SVERIGE 19–20 (8–9)
Frankrike: Lena Grandveau 6, Mathilde Cayez 3, Julie Abadie 2, Eve Barlet 2, Sarah Bouktit 2, Lucie Modenel 2, Kiara Tshimanga 2.
Sverige: Kajsa Lindberg Blohm 6, Tyra Axnér 3, Thea Blomst 3, Kaja Stojilkovic 2, Hanna Wedenby 2, Elsa Åsberg 1, Jennifer Johansson 1, Ida Rahunen Sembe 1, Ofelia Shoai Hallberg 1.
Utvisningar, Frankrike: 4 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Stefan Ivanovic & Marko Vujisic, Montenegro.
Publik: 200 (Dvorana Zlatorog, Celje).
U17-EM, GRUPP A
1 augusti:
Norge–Sverige 19–31 Referat
Spanien–Kroatien 25–25
2 augusti:
Kroatien–Norge 27–39
Sverige–Spanien 34–23 Referat
4 augusti:
Norge–Spanien 26–22
Sverige–Kroatien 28–21 Referat
Sluttabell:
1) Sverige, 6 p, +30
2) Norge, 4 p, +4
3) Spanien, 1 p, –15
4) Kroatien, 1 p, –19
Alla resultat, tabeller och matchfakta
HUVUDRUNDA, GRUPP 1
1 augusti:
Sverige–Norge 31–19 Referat
2 augusti: 
Ungern–Österrike 33–23
6 augusti: 
Norge–Österrike 30–27
Sverige–Ungern 22–26 Referat
7 augusti: 
Österrike–Sverige 21–35 Referat
Ungern–Norge 28–27
Tabell: 
1) Ungern, 6 p, +15
2) Sverige, 4 p, +22
3) Norge, 2 p, –10
4) Österrike, 0 p, –27
SEMIFINALER
9 augusti: 
Ungern–Danmark (17.00)
Frankrike–Sverige (19.30)
Matcherna kan ses på Handbollslandslaget.se
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF