Nyheter

U-landslag / 1 juli 2019

U17-herrarna vann EO-premiären

På måndagsmorgonen inleddes European Open, landslagsturneringen i U17-klassen på herrsidan, i Valhallas sporthallar i Göteborg. Sverige inledde på bästa sätt där det i slutändan blev en säker seger med 28–21.

• • •

För värdnationen var det Ryssland som stod för premiärmotståndet och Sverige var det lag som inledde bäst. Matchens första mål var blågult och laget lyckades så småningom koppla ett tydligare grepp om matchen. Drygt tio minuter in var ledningen uppe i tre bollar och det stod 6-3 på resultattavlan. Det bjöds på vasst målvaktsspel från Oscar Sävinger som exempelvis bjöd på ett par fotparader, bland annat när rysk spelare kom i öppet läge. Som mest var ledningen uppe i fem bollar, men mot halvlekens slut kröp ryssarna närmare och vid signalen för halvtid var det svensk ledning med 11–9.
Matchens andra halva tillhörde inledningsvis Sverige. Med en spelare mer på banan satte laget dit halvlekens tre första fullträffar och kunde återta femmålsledningen. Något som stack ut matchen igenom var förmågan till lyckade kontringar och det får kanske gälla som lagets signum efter en spelad match.
– Vi gjorde femton kontringsmål i dag. Det är många i laget som är bra på det och på att komma i andrafas, både sexmetersspelarna och våra spelare på nio meter, sade förbundskapten Tomas Axnér.
En nyckel till de effektiva kontringarna var det snabba igångsättandet från målvakterna. Om det var Sävinger som levererade i första så var det kollegan Love Olind Gruden som gjorde det i andra. Som helhet ser målvaktsuppsättningen stark ut.
– Vi har tre riktigt bra målvakter i den här turneringen och får vi normalträff där så är det en styrka vi har.
Det bjöds även på en del publikfrieri med passningar bakom ryggen och vältajmade upphopp där bollen erövrades precis framför händerna på förvånade motståndarsspelare. Bägge sekvenserna ledde dessutom till svenska mål och rev ner applåder i hallen. Även om Ryssland vaknade till igen efter den fina svenska inledningen på halvleken, var det i slutändan en övertygande svensk premiär. Segersiffrorna skrevs till 28-21 och det var en nöjd Axnér som kunde summera första matchen.
– För det första var det riktigt kul att vara igång. Nu har vi haft massa läger, samlingar och jag har sett dem spela på SM och Sverigecupen, men det här var första landskampen. Självklart är det kul att få göra den och att vi vann den.
– Det är häftigt att få debutera och det var nog många som var lite nervösa och inte visste var vi stod. Ryssland är svårdefinierat, de kan vara världsmästare eller så kan de kan vara ett mellanlag. Vi hade noll förkunskaper om dem inför den här matchen, men samtidigt är killarna ganska vana vid det i och med att de spelar många turneringar.
Efter den här gedigna premiären valde förbundskaptenen att hylla laginsatsen.
– Vi stod för en bra och solid kollektiv försvarsinsats. Framåt gjorde Albert Månsson en bra match när han lyckades styra spelet så som vi har tänkt, vilket är hans styrka. Julian (Sjögren) sprang in många kontringsmål på kanten och det var såklart viktiga mål, men det här kändes som en kollektiv insats, avslutade Axnér.

SVERIGE–RYSSLAND 28–21 (11–9)
Sverige: Julian Sjögren 7, Elias Hall 5, Felix Möller 4, Anton Celander 2, Malte Celander 2, Marcus Lennernäs 2, Albert Månsson 2, Elliot Stenmalm 2, Axel Skoog 2.
Ryssland: Artem Sukhochev 9, Aleksandr Morozov 3, Danila Filimonenko 3, Daniil Dmitriev 2, Nikita Gogolev 2, Vadim Ibrakov 2.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ryssland: 2 x 2 min.
Domare: Ioannis Fotakidis & Charalampos Kinatzidis, Grekland.
Publik: – (Valhalla, Göteborg).

EUROPEAN OPEN, U17, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21
Tjeckien–Storbritannien (15.00)
Ryssland–Luxemburg (15.15)
Sverige–Schweiz (15.30)
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien (14.30)
Schweiz–Storbritannien (14.45)
Sverige–Luxemburg (15.00)
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien (13.30)
Ryssland–Schweiz (13.45)
Sverige–Storbritannien (14.00)
Ryssland–Storbritannien (19.30)
Luxemburg–Schweiz (19.45)
4–5 juli: Placeringsmatcher
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist