Nyheter

U-landslag / 8 oktober 2020

U18-herrarna i dubbla matcher mot Danmark

Det svenska U18-landslaget förbereder sig EM i januari genom att samlas på skånsk mark 4–7 november och bland annat ta sig an Danmark två gånger om. 18 spelare är uttagna, däribland fyra debutanter.

U18-EM skulle ha spelats i somras, men sköts upp på grund av covid-19 och kommer nu i stället att avgöras 14–24 januari i slovenska Celje, parallellt med seniorernas VM i Egypten. En samling återstår för det svenska laget innan det är dags för EM och förbundskaptenen Jesper Östlund har kallat 18 spelare till samlingen i Lund den 4 november.

Fem träningar och två landskamper mot Danmark står på schemat. Den första matchen spelas i Danmark (ort ännu inte klar) torsdagen den 5 november och returen i Sparbanken Skåne Arena i Lund lördagen den 7 november 13.00. Den matchen sänds på svenskhandboll.se/play.

– Äntligen är det dags för läger och landskamper igen! Det var ett tag sedan vi fick ta på oss den ärofyllda gulblåa tröjan så det ska bli roligt. Mycket fokus ligga kring våra grunder då vi inte har så mycket tid på oss inför EM i januari. Det kommer krävas både koncentration och noggrannhet då det är många saker att slipa på, säger Östlund, som också är huvudtränare för IF Hallby i Handbollsligan.

Bland de uttagna finns spelare som hittills spelat samtliga landskamper för årskullen som Sävehoftrion Oscar Sävinger, Felix Möller och Oskar Davidsson (bilden), Redbergslidsduon Alvin Sirén och Elliot Stenmalm samt Skånelas Marcus Lennernäs. Dessutom får fyra spelare chansen att dra på sig landslagströjan för första gången: målvakten Marko Roganovic (Eskilstuna Guif), vänstersexan Hugo Svensson (H43 Lund), Olle Österhall (Eskilstuna Guif) och Kasper Palmar (Ystads IF).

– Vi har några debutanter i truppen som vi har följt noga under ett par år, det ska bli spännande att se dom göra sina första landskamper. Att vi för första gånger ska få kampera mot vårt grannland och rival Danmark sätter lite extra krydda på den här samlingen, säger Östlund som assisteras av förbundstränarna Calle Tagesson och William Törnqvist under dagarna i Lund och Danmark.

U18-TRUPPEN TILL LANDSKAMPERNA MOT DANMARK 5 & 7 NOVEMBER

Målvakter:
Oscar Sävinger, IK Sävehof, 11 U-landskamper/0 mål
Mattias Wighall, IK Sävehof, 8/0
Marko Roganovic, Eskilstuna Guif, debutant
Vänstersex:
Julian Sjögren, Redbergslids IK, 8/33
Hugo Svensson, H43 Lund, debutant
Mittsex: 
Felix Möller, IK Sävehof, 11/34
Axel Skoog, AIK, 8/17
Pontus Josefsson Säll, Alingsås HK, 3/8
Högersex:
Alvin Sirén, Redbergslids IK, 11/12
Calle Hamberg, Redbergslids IK, 3/9
Vänsternio:
Elliot Stenmalm, Redbergslids IK, 11/61
Oskar Davidsson, IK Sävehof, 11/16
Mikael Helmersson, SG Flensburg-Handewitt, 3/2
Vänsternio:
Albert Månsson, OV Helsingborg, 9/14
Isak Larsson, IFK Kristianstad, 2/4
Olle Österhall, Eskilstuna Guif, debutant
Högernio: 
Marcus Lennernäs, Skånela IF, 11/31
Kasper Palmar, Ystads IF, debutant

Text: Daniel Vandor
Foto: Jimmy Palm