I helgen är det dags för de svenska U20-damerna att försöka ta klivet till VM, med kval på hemmaplan mot Tjeckien, Polen och Nederländerna.
– Vi har en liten revanschlusta med oss, säger förbundskapten Erik Larholm.

• • •

Det är en förväntansfull och laddad Erik Larholm som tar sig till samling med sitt U20-landslag.

– Jag tillsammans med mina kollegor och spelare brukar ha roligt tillsammans och tycker det är kul att samlas. Sedan brukar det gå rätt bra på träning och match också vilket gör det ännu roligare, säger han med ett skratt.

Vad har du för känsla inför det stundande kvalet i Trollhättan?

– Det finns en liten revanschlusta i oss sedan EM, även om vi inte gjorde ett särskilt dåligt mästerskap. Dels känner vi att vi hade mer att ge men sedan hade lagen vi mötte blivit bättre än vad vi blivit. Dessutom saknade vi ett par viktiga spelare men nu är dom tillbaka och nästan alla spelare i truppen har spelat i högsta ligan under säsongen. Vi har sett hur dom mognat i de matcherna och tror det kommer synas nu med.

Truppen som Sverige åker med till VM-kvalet är intakt sedan Larholm tog ut den i slutet av februari (se nedan). Men en förändring har skett sedan dess, en förändring som öppnar upp fyralagsgruppen.

– Tidigare var det bara gruppettan som gick vidare men nu är det både ettan och tvåan som tar sig till VM. Det är vidöppet kan man säga och lagen från pott tre och fyra, Tjeckien och Polen, var de bästa från de potterna och är nu i vår grupp. Det kommer bli tufft, fler lag har vittring och kommer ha mer att spela för längre. Men det gör också att det blir en spännande och rolig helg.

Förändrar de nya förutsättningarna något kring hur ni tar er an matcherna?

– Nej ingenting egentligen, som landslag vill man alltid vinna alla matcher och dessutom är det viktigt inför en eventuell VM-lottning att komma etta i gruppen. Det är klart att det viktigaste är att vi går vidare men det finns heller ingen anledning till att sikta mot något annat än gruppseger.

Larholm betonar Nederländerna som det största hotet i gruppen.

– Dom hanterar tempot väldigt bra och har ett par högintressanta spelare. Dessutom tränar dom bra och de flesta av spelarna studerar på ett akademigymnasium där nästan hela laget befinner sig. Man har dessutom förbundskaptenen som instruktör, så det är ett väldigt samspelt lag med klart fler dagar tillsammans än oss, exempelvis.

En rätt härlig match att avsluta kvalet med alltså?

– Absolut. Vi vann mot dom för ett och ett halvt år sedan och förlorade sedan en jämn match i somras. Där gjorde vi en bra andra halvlek, så vi får bygga från den, haha.

SVERIGES U20-TRUPP TILL VM-KVALET
Målvakter:
Irma Schjött, VästeråsIrsta HF
Rebecca Nilsson, Skuru IK
Vänstersex:
Clara Lerby, Kungälvs HK
Victoria Larsson, Önnereds HK
Mittsex:
Wilma Matthijs Holmberg, Tyresö Handboll
Olivia Löfqvist, Lugi HF
Högersex:
Hannah Scheuer Larsson, Skuru IK
Ida Gullberg, H65 Höör
Nio meter:
Thea Stankiewicz, Tertnes
Daniela de Jong, Skuru IK
Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör
Tilda Winberg, H65 Höör
Julia Olsson, Lugi HF
Johanna Flygelholm, Skövde HF
Hannah Flodman, Lugi HF
Amelia Lundbäck, IK Sävehof

VM-KVAL FÖR U20 I TROLLHÄTTAN
23 mars:
 Nederländerna–Polen (18.00), Sverige–Tjeckien (20.00)
24 mars: Tjeckien–Nederländerna (15.00), Polen–Sverige (17.00)
25 mars: Polen–Tjeckien (10.00), Nederländerna–Sverige (12.00)
Ettan och tvåan i gruppen går till U20-VM i Ungern 1–15 juli

Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån